Evo koliko će iznositi dječji dodatak u FBiH

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji, imat će pravo na dječji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18. godine života.

Prema procjenama, ovim zakonom bit će obuhvaćeno oko 80.000 djece u Federaciji BiH. Prijedlog zakona bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri, nakon što je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici utvrdila svojih 12 amandmana, koji su postali sastavni dio ovog zakona.

Ovim amandmanima mi smo unaprijedili predloženi zakon i značajno ublažili kriterije za ostvarivanje prava, s ciljem da obuhvatimo što veći broj djece i sve nezaposlene porodilje u Federaciji BiH. Pored toga, skratili smo i rokove za usklađivanje županijskih, ali i drugih propisa na tri mjeseca, a sve kako bi primjena zakona mogla početi od polovine ove godine, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Primjena prava utvrđenih zakonom trebala bi početi od 1. srpnja ove godine, za što je Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem proračunu planirala 50 milijuna KM, dok će na godišnjoj razini iz proračuna FBiH biti osigurano oko 100 milijuna KM. Uz to, Zakon jamči da će se dječji dodatak povećavati godišnje, kako bude dolazilo do redovnog usklađivanja najniže plaće, što je osigurano nedavno usvojenom uredbom Vlade FBiH.

Budući da je dječji dodatak do sada bio reguliran županijskim propisima, dolazilo je do nejednakih prava u ovisnosti od mjesta prebivališta. Analize pokazuju da županijski prosjek za dječji dodatak trenutno iznosi oko 33 KM mjesečno, s tim da postoje i županije koje uopće ne poznaju ovo pravo.

Ministar Drljača je istaknuo da se ovim zakonskim rješenjem, osim što se iznos dječjeg dodatka povećava tri puta u odnosu na trenutni prosjek, jamči  i jednaka prava svakom djetetu u socijalno ugroženim i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Posebno želim naglasiti da ovaj zakona ima socijalnu i ekonomsku komponentu. Predstavlja i ulaganje u ljudske resurse, naročito u situaciji sve manjeg rađanja djece i odlaska mladih obitelji u inozemstvo. Pored toga, ovim zakonom u jednak pravni položaj dovode se sve nezaposlene porodilje u FBiH, što predstavlja i jedan od segmenata pronatalitetne politike. Ovim zakonom značajno se unaprijeđuje oblast socijalne politike te osiguravaju u značajnoj mjeri ista prava u ovoj oblasti, istaknuo je ministar Drljača.

Kada je riječ o porodiljnim naknadama za nezaposlene majke u Federaciji BiH, prvi put se propisuje da ove naknade ne mogu biti niže od 55 posto najniže plaće u FBiH, u prvoj godini nakon poroda, što trenutno iznosi 298,65 KM. To će osigurati minimalnu jednakost, bez obzira iz koje županije dolaze. Županije u skladu sa svojim financijskim prilikama, imaju mogućnost povećavati iznos porodiljnih naknada.

Novčanu pomoć nezaposlena porodilja ostvaruje ukoliko je prijavljena na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili se nałazi na redovnom školovanju, odnosno ukoliko se na evidenciji Porezne uprave ne vodi kao zaposlena osoba. Na ovaj način se ukida prihodovni cenzus pri ostvarivanju prava na novčanu pomoć, čime se, prema procjenama, znatno povećava broj korisnika s prijašnjih 2.100 na više od 9.000.

Rok za usklađivanje kantonalnih propisa s odredbama federalnog zakona je tri mjeseca, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • DISKRIMINACIJA!!
  Za sve jednako!!
  Ne mozete vi ni primirisat demokratskom svijetu,cuj za socijalno ugrozene!Ugrozena je svaka obitelj u BiH koja nema 2000Km mj. A takvih je 90%,ko fol nesto daju a da bi zadovoljio uvjete moras bit prakticki prosjak..
  Kad se nasi igraju drzave vako bude..
  Ovo treba na sud za ljudska prava!!

  • Slažem se. Ovo samo otvara vrata varanju sustava, prijave na minimalne plaće da bi se ostvarilo pravo na dd, rad na crno. Opet će poslodavci profitirati, a sirotinja ostati sirotinja.

 • Dječiji doplatak za djecu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.Koja je to diskriminacija.Djeca ili imaju ili nemaju dječji doplatak di navršene 18 g života.To je jednakopravnost

 • Ako je djeciji nadoplatak onda bi trebalo da sva djeca primaju. I smatram da se isto treba napokon osigurati u razumnom iznosu nakon svih predizbornih obecanja kao i obecanja Ćosica da se u pripremi naknade za obitelji sa troje i vise djece u prvom kvartalu 22. A ovo sto sada spominju je vrsta socijalne pomoci za djecu losijeg imovinskog statusa sto je za pozdraviti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.