Evo koji magnezij odabrati za rješavanje stresa, umora, visokog tlaka

Magnezij je jedan od najkorištenijih dodatka prehrani.

Pogodan je za osobe pod stresom, odličan za opuštanje mišića i sprječavanje upalnih procesa za one koji se bave tjelesnom aktivnošću, odličan je dodatak prehrani za trudnice, ali i kronične bolesnike te osobe starije životne dobi.

Važnost magnezija

Primjena magnezija obuhvaća brojne tegobe i željene efekte, neki od njih su spomenuto opuštanje mišića te sprječavanje upalnih procesa i grčeva nakon treninga, nadalje magnezij ima značajnu ulogu u očuvanju pravilnog rada srca, sudjeluje u funkcijama neuromuskularne veze te pridonosi smanjenju napetosti i brojnih posljedica stresnog načina života. Također ima ulogu u regulaciji normalnih razina šećera u krvi, povećanju energije i brojnih drugih.Preporučene su dnevne doze magnezija 200-400mg na dan, ovisno o dobi i spolu. Međutim ono na što često ne obraćamo pozornost kod kupovine, a što je jako bitno za postizanje željenog efekta, je i oblik magnezija u samom preparatu.

Zbog oblika magnezija, a posljedično i različite iskoristivosti u organizmu, dolazi i do velikih razlika u cijeni pojedinih preparata, ali razlika ima i u željenom efektu.

Koji oblik magnezija odabrati

Izdvojili smo najčešće oblike koji su dostupni u ljekarnama, a to su: magnezijev oksid, magnezijev klorid, magnezij glicinat, magnezij citrat i magnezij malat. Evo što trebate znati o svakom od njih:

Najzastupljeniji oblik je magnezijev oksid, on je i jedan od cjenovno povoljnijih oblika i najprodavanijih. To su one šumeće tablete magnezija koje najčešće uzimamo s polica ljekarni. Ubrzava metabolizam te ima izraženiji laksativni učinak u odnosu na druge oblike. Međutim, nedostatak mu je vrlo niska apsorbcija i bioraspoloživost (svega 43%) što znači da će primjerice iz kapsula magnezija od 500 mg oko 288 mg ostati neiskorišteno. Ali ako imate sporiji metabolizam, neredovitu stolicu, svakako će vam ovaj oblik biti od velike pomoći.

Magnezij 400 active a20

Hermes biolektra relax mg direkt a20

Kada je riječ o cijeni, najdostupniji je magnezijev klorid. On najčešće dolazi u prahu ili u obliku spraya ili gela za primjenu na koži. Apsorbcija i bioraspoloživost je malo bolja u odnosu na oksid. Nedostatak je gorak okus ako ga uzimate na usta, također ima laksativno djelovanje.

Jadromel magnezij klorid prah

Jadromel mg klorid u spreju

Od organskih oblika najčešći su magnezij glicinat, citrat i malat. Oni su cjenovno skuplji, ali s razlogom.

Magnezij citrat ima značajno bolju apsorbciju u odnosu na oksid i klorid, ali mu je bioraspoloživost i dalje relativno mala. Manje su izražene probavne nuspojave, što ga čini boljim od prethodno spomenutih oblika. Vrlo često se koristi kod osoba s migrenama, za prevenciju i smanjenje učestalosti bolova, gdje se pokazao kao odličan izbor.

Solgar magnezij citrat

Malat i glicinat imaju najbolju apsorbciju te bioraspoloživost, ali su i cjenovno najskuplji.

Magnezij malat ima vrlo dobru učinkovitost kod fibromialgija te učestalih grčeva u mišićima, stoga su odličan izbor za sportaše i rekreativce, za opuštanje i prevenciju upala.

Kal magnezij malat

Glicinat cjenovno najskuplji, ali najbolji oblik magnezija za postizanje mentalne opuštenosti i relaksacije: kod nesanice, nervoze, stresa i anksioznosti.

Kal magnesium glycinate

Međutim, valja napomenuti da i drugi faktori poput genetske predispozicije te jačine deficita samog magnezija mogu utjecati na apsorbciju. Ali to su stvari na koje ne možete utjecati pri odabiru magnezija, al na ovo drugo svakako možete.
Stoga kod kupovine magnezija, zaviri u sastav preparata kojeg kupujete ili se informirajte kod svoga farmaceuta. Razlike postoje, i u cijeni i u učinku.

(www.jabuka.tv / Ana Zovko, univ.mag.pharm.)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.