Evo koji bi gradovi mogli izgubiti organizaciju utakmica na Euru

Gradovi Glasgow, Dublin i Bilbao mogli bi izgubiti organizaciju utakmica na Europskom prvenstu ovo ljeto s obzirom da vlade Škotske, Irske i Španjolske još nisu dale jamstva za povratak navijača na stadione.

Europsko nogometno prvenstvo treba se održati ovo ljeto od 11. lipnja do 11. srpnja u 12 europskih gradova. Do početka prvenstva ostalo je manje od sto dana, a UEFA želi da svaka država domaćin do 7. travnja da planove za organizaciju, odnosno da jamči da će moći pustiti u prodaju karte za najmanje pola kapaciteta stadiona. Bilbao, Glasgow i Dublin to ne mogu zbog strogih mjera njihovih vlada za spriječavanje širenja koronavirusa, prenosi BBC.

Ovo je važno za Hrvatsku jer su Vatreni u skupini D zajedno s Engleskom, s kojom igraju prvu utamicu prvenstva 13. lipnja na Wembleyju, te sa Češkom i Škotskom s kojima igraju utakmice na Hampden Parku u Glasgowu, prvu 18. lipnja, a drugu 22. lipnja. Osim toga kamp hrvatske reprezentacije je u St. Andrewsu u Škotskoj.

U Škotskoj i Irskoj su na snazi stroge mjere s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa. Škotska ministrica zdravlja Jean Freeman izjavila je u srijedu da je velika stvar za zemlju to što može biti dio Eura, ali da prisustvo navijača ovisi o svima koji se pridržavaju pravila, o padu broja zaraženih i o cijepljenju.

Irski nogometni savez je prošli tjedan objavio da planira dopustiti nazočnost navijača na utakmicama Eura u Dublnu, ali je priznao da će ostati domaćin samo ako bude mogao jamčiti da će navijačima to biti dopušteno. Irska vlada zabranila je navijače na stadionima najmanje do 5. travnja.

I sa Španjolskom je slična situacija pa UEFA traži potencijalne gradove domaćine drugdje u Španjolskoj.

Britanska vlada je pak objavia da će od sredine svibnja na engleskim stadionima biti dopušteno do 10.000 navijača, a neograničeni broj od 21. lipnja. Britanski premijer Boris Johnson je početkom tjedna izjavio da bi Engleska mogla organizirati i više od sedam utakmica koliko se sada planira na Wembleyju, prenosi Hina.

Organizatori se nadaju da će se prvenstvo ipak održati kako je planirano u 12 gradova. Osim spomenuta tri grada, planirano je da EURO ugoste Baku, Budimpešta, München, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Rim, London i Sankt Peterburg.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.