Evo koje je najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata – Jabuka.tv

Evo koje je najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata

Neki bi rekli da je naš odnos ljubavi i mržnje prema ugljikohidratima malo izmaknuo kontroli i prehranu učinio puno složenijom nego što bi trebala biti.

Iako mnogi zaziru od svih ugljikohidrata te ih smatraju nezdravima, to nije istina. Važno je prepoznati i izbjegavati one vrste ugljikohidrata koje nisu dobre za vaše tijelo (visoko prerađeni, slatki, rafinirani ugljikohidrati), ali i shvatiti koje je najbolje, a koje najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata.

Najgore vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata ovisit će o pojedincu tako da morate procijeniti svoje tijelo i svoj životni stil, kaže nutricionistica Reda Elmardi, izvršna direktorica u StrongChap.com. Ako ne vježbate, a imate i neaktivan posao, nemojte jesti obroke s visokim udjelom ugljikohidrata za doručak, ručak i večeru, nego izbacite ugljikohidrate iz jednog ili dva obroka, kaže.

Ako ste vrlo aktivni tijekom dana, u redu je jesti ugljikohidrate – samo nemojte pretjerivati ​​s kalorijama, kaže Elmardi.

Ovo su situacije u kojima bi većina ljudi trebala izbjegavati ugljikohidrate:

1. Dok navečer sjedite na kauču i gledate TV

Kada naučimo promatrati ugljikohidrate kao svoj glavni izvor energije, postaje lakše razumjeti vrijeme kada ih je najbolje jesti ili izbjegavati, kaže trenerica i savjetnica za prehranu Natasha Funderburk.

Najgore je jesti ugljikohidrate kada više ne trebate energiju. Za većinu nas to je navečer, kada vrijeme provodimo sjedeći na kauču.

2. Prije spavanja

Steknite naviku ograničavanja unosa ugljikohidrata na dva do tri sata prije odlaska u krevet, savjetuje dijetetičarka Morgyn Clair.

Budući da je glavna uloga ugljikohidrata pružanje energije, a tijelo neće koristiti energiju tijekom odmora, ugljikohidrati se tada uglavnom pohranjuju kao masnoća, kaže Clair.

Stručnjak za prehranu dr. Josh Axe savjetuje da 2 do 3 sata prije spavanja ne jedete ništa kako biste potaknuli probavu i metaboličko zdravlje i bolje spavali.

3. Ako ste dijabetičar ili pokušavate izgubiti kilograme

Ako ste dijabetičar, vjerojatno ćete morati biti pažljiviji u pogledu konzumacije ugljikohidrata, kaže Axe. Možda ćete trebati ograničiti količinu žitarica i voća koje konzumirate, ali i izbjegavati prerađene ugljikohidrate i dodani šećer te slatka pića.

Sljedeća okolnost koju biste trebali uzeti u obzir pri izbacivanju ugljikohidrata je ako želite smršavjeti. Možete odlučiti isprobati dijetu s malo ugljikohidrata, kao što je keto dijeta koja može pomoći u poticanju gubitka masti, kaže Axe.

4. Kada većinu vremena sjedite

Kad ste neaktivni ili imate visoku razinu tjelesne masti, nije pravo vrijeme za konzumaciju ugljikohidrata.

Tijelo se može bolje nositi s ugljikohidratima tijekom i nakon tjelesne aktivnosti, kaže nutricionist Ryan Andrews.

No umjesto da brinete kada biste trebali unositi ugljikohidrate, usredotočite se na odabir pravih vrsta ugljikohidrata, savjetuju nutricionisti. Bilo koje vrijeme može biti najgore za jesti ugljikohidrate ako su ti ugljikohidrati slatke, vrlo obrađene namirnice.

Trudite se jesti neprerađene ugljikohidrate bogate vlaknima bez obzira na to u koje doba dana jedete ugljikohidrate, kaže dr. Axe, prenosi Index.

Primjeri zdravih ugljikohidrata uključuju povrće, cijele komade voća (umjesto soka), cjelovite žitarice poput zobi ili kvinoje, batat i ostali krumpir te grah i mahunarke.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.