Evo koja su kodna imena za sebe odabrali članovi britanske kraljevske obitelji – Jabuka.tv

Evo koja su kodna imena za sebe odabrali članovi britanske kraljevske obitelji

Kada su osobe poznate u cijelom svijetu, uvijek postoji veliki rizik od toga da bi im netko mogao nauditi. Stoga predsjednici i prve dame, ali i članovi kraljevskih obitelji imaju i kodna imena koja se “aktiviraju” u slučaju opasnosti, ali i pokreću određene akcije osiguranja.

Iako bi možda netko pomislio da su ta kodna imena tajna, i nisu. Tako je dobro poznato da svaki američki predsjednik postaje – POTUS, a njegova supruga, prva dama – FLOTUS.

No to isto tako ne znači da nemaju neka dodatna imena koja se drže u najvećoj tajnosti.

Slično se odvija u britanskoj kraljevskoj obitelji. Primjerice kada kraljica Elizabeta II stiže na neki događaj, nju se najavljuje kodnim imenom kako se ne bi stvarala nepotrebna histerija. Tako je i kada Kate Middleton i princ William odlaze na neku od prekomorskih kraljevskih turneja ili jednostavno na privatni odmor.

Neka kodna imena povezana su s osobom koja ih nosi dok su neka dana bez ikakvog posebnog razloga, a zanimljivo je kako i svaki od članova obitelji ima spreman “plan za pogreb” i ti događaji isto tako imaju svoja kodna imena, a sve kako ne bi privlačila previše pažnje.

Kraljica Elizabeta II – Sharon

Kraljevski pomoćnici, ali i policijski službenici zaduženi za sigurnost kraljice Elizabete II tijekom njezinih pojavljivanja u javnosti za nju imaju kodno ime i ono je jednostavno slovo – S. I dok neki tvrde kako je riječ o skraćenici imena Sharon, neki smatraju kako je to jednostavno S za sovereign, odnosno suverena/vladara.

Kada je riječ o njezinom sprovodu, on je već isplaniran do najsitnijeg detalja. Kada kraljica Elizabeta II umre, pokreće se operacija London Bridge, već desetljećima pripremana i uvježbavana. Kada premine, njezin privatni tajnik nazvat će premijera i reći “London Bridge je pao”, a sve to pokrenut će niz protokola i kompleksnih procedura jer će sprovodu vrlo vjerojatno htjeti prisustvovati predsjednici svih država svijeta.

Kate Middleton – Daphne Clark

U Kensingtonskoj palači dosta su dugo tražili savršeno kodno ime za Catherine, vojvotkinju od Cambridgea, koja već ima bezbroj titula i neslužbenih nadimaka. Osim što je većina predstavlja kao Kate Middleton, neki je okrutno nazivaju Waity Katie, kako su je tabloidi zvali punih devet godina, koliko je trajala njezina romansa s princem Williamom prije negoli su se odlučili vjenčati.

Princ William – Danny Collins

Legendarni glumac Al Pacino jednom je snimio film “Danny Collins”, no to vjerojatno nije bila inspiracija za kodno ime dano princu Williamu. Baš kao i kod Kate, prva slova kodnog imena odaju počast njegovoj tituli – duke of Cambridge, odnosno vojvoda od Cambridgea.

Meghan Markle – Davina Scott

Djevojci iz Kalifornije, američkoj glumici Meghan Markle dodijeljeno je također kodno ime za vrijeme njezina boravka i života s kraljevskom obitelji. Nazvana je Davina Scott, što bi rijetki pogodili, a velika je vjerojatnost da je bez njega i ostala.

Princ Harry – David Stevens

David Stevens bio je australski pisac i redatelj, a njegovo je ime u jednom trenutku postalo kodno za princa Harryja. Baš kao i u slučaju Meghan Markle i njezinog kodnog imena, prva slova su inicijali vojvode od Sussexa (duke of Sussex).

Princeza Diana – Deborah, ali i Noah

Kako kažu, Deborah nije bilo službeno kodno ime koje joj je dodijelila Buckinghamska palača, već ime koje je za samu sebe koristila princeza Diana. Dobila ga je kada je od dizajnera Elizabeth i Davida Emanuela zatražila da joj osmisle vjenčanicu u kojoj bi izgledala kao stvarna princeza iz bajke. Kada su je napravili, počeli su koristiti kodno ime Deborah kako bi mogli dogovarati tajne sastanke i probe.

Nije to bilo jedino njezino kodno ime. Dapače, ime Noah sama je sebi dala kada je radila s Andrewom Mortonom na knjizi o njezinom braku i životu u kraljevskoj obitelji i sve se odvijalo pod velom tajne. Nitko u kraljevskoj obitelji nije znao da se događa nešto takvo i tek je nakon njezine smrti Morton otkrio da je ona sama radila na knjizi. Ime Noah osmislila je po riječima koje su mediji dodijelili Mortonu – notable author and historian (ugledni autor i povjesničar, op.a.) i od prvih slova složila je ime.

Princ Charles – Unicorn

Dobro je poznato to da će princ Charles, kada kraljica premine, postati novi britanski kralj, a iz nekog razloga tajna služba odlučila mu je dati kodno ime – Unicorn (jednorog). Dodijelili su mu ga 1971. za službenog puta Sjedinjenim Američkim Državama i kodno je ime zapravo bilo inspirirano mitskim bićem, ujedno nacionalnom životinjom Škotske.

Operacija Menai Bridge

Svi koji su pogledali Netflixovu seriju “Kruna” vidjeli su stravičnu nesreću koja se dogodila 1998. na skijalištu, kada je poginuo Charlesov prijatelj, a o princu se neko vrijeme nije znalo je li živ ili nije. Sve to bila je inspiracija za kodno ime operacije Menai Bridge, kada jednog dana Charles premine te taj trenutak pokrene niz protokola.

Kate Middleton i princ William – DOC

Otkako su zbog pandemije koronavirusa i sami prisiljeni raditi od kuće, Kate i William često održavaju sastanke putem Zooma, a sve kako bi nastavili rad udruga i škola čiji su pokrovitelji. Tijekom jednog od razgovora sudionici su mogli primijetiti kako se na ekranu pojavilo njihovo kodno ime DOC, koje zapravo i nije prevelika tajna, jer stoji kao skraćenica za duke and duchess of Cambridge (vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea).

Operacija Tay Bridge

Mnogi bi možda i željeli vidjeti kako će im jednog dana izgledati sprovod, tko će sve doći i slično, no to nije moguće. Ipak, kraljica Elizabeta, odnosno kraljica majka, došla je najbliže tome da vidi kako će izgledati njezin sprovod jednog dana. Sve je organizirano pod kodnim imenom Operacija Tay Bridge i godinama uvježbavano prije negoli je to kodno ime iskorišteno za sprovod princeze Diane, poginule 1997. godine. Ime se ponovilo i 2002., kada je kraljica Elizabeta doista preminula.

Operacija Golden Orb

Kada princ Charles napokon zasjedne na tron i pruži Britancima priliku da nakon 1953. godine ponovno uživaju u ceremoniji krunidbe, sve to zahtijevat će veliku logistiku da bi sve bilo savršeno provedeno. Upravo zbog toga osnovan je supertajni odbor koji na planiranju krunidbe radi već godinama i to pod nazivom Operacija Golden Orb, dobivenim zbog zlatne kugle s križem koju novi monarsi drže u rukama dok daju svoje zavjete Bogu.

Operacija Forth Bridge

Kodno ime Operacija Forth Bridge označava ime za sprovod 99-godišnjeg princa Philipa, a povezano je s mostom u škotskom Edinburghu. To ne treba čuditi jer kraljičin suprug ima titulu vojvode od Edinburgha, piše Tportal.

Operacija Hyde Park Corner

Kada je preminuo otac kraljice Elizabete II, kralj George VI, to je bilo prvi put da je sve napravljeno tako da špijuni ne mogu doznati o njegovoj smrti prije negoli Buckinghamska palača to službeno objavi. Ime joj je dano po pitoresknom, ali i povijesnom, dobro poznatom mjestu u Londonu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.