Evo kako su se kretale cijene diploma u privatnim školama koje istražuje SIPA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su u akciji “Pero” uhitili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Akcija je, prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanske županije, provedena na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni se terete da su izdavanjem više tisuća nezakonitih diploma stekli višemilijunsku korist. Utvrđeno je da je samo proračun FBiH oštećen za 200.000 KM, a pod istragom je 58 osoba, piše Avaz.

Među uhićenima je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni tajnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” Cazin. Uhapšen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, kao i druge osobe povezane s ovom tvrtkom. Svima im se na teret stavlja nezakonito tiskanje i izdavanje diploma.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da su diplome stajale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inženjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za Fakultet stajala je od 15.000 do 25.000 KM.

Do sada smo dokumentirali 100 nezakonitih diploma ali se istraga nastavlja, kaže Avazov izvor.

Iz SIPA-e nam je kazano da je 11 uhićenih predano Tužiteljstvu USŽ-a. Dva zaposlenika SIPA-e, koja su uhićena zbog odavanje tajni iz istrage, predani su Tužiteljstvu BiH.

SIPA u akciji “Pero” uhitila 20 osoba

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.