Evo kako isprekidan san djeluje na zdravlje

Plač djeteta, kućni ljubimci, kamion za odnošenje smeća… sve to može biti uzrok nemirnog spavanja.

Mnogima od nas solidnih osam sati zna je nemoguća misija, nekima čak i šest sati neometanog sna zvuči kao fantazija, a najnovije istraživanje je pokazalo da je isprekidani san nezdrav kao i nedovoljno sna.

‘Puno znamo o utjecaju spavanja na zdravlje, a sad smo saznali više informacija o utjecaju isprekidanog spavanja’, izjavio je Charles Bae, stručnjak iz klinike Cleveland koji nije sudjelovao u istraživanju.

Kako bi dobio što više saznanja o utjecaju isprekidanog sna na zdravlje, Avi Sadeh, profesor na Sveučilištu za psihološke znanosti u Tel Avivu, proučavao je 61 mladu osobu zahvaljujući aktigrafu, uređaju sličnom ručnom satu, koji je nadzirao njihovo spavanje.

Na jednu noć ispitanici su spavali čitavu noć. Sljedećeg su jutra izvršili nekoliko zadanih zadataka za procjenu kognitivnih sposobnosti i anketu pomoću koje je procijenjeno njihovo raspoloženje.

Druge večeri njihov je san prekinut zvonjavom mobitela. Jedni su nakon zvonjave morali obavljati zadatke, a drugi su se vratili na spavanje te sljedećeg jutra obavili zadatke i rješavali anketu.

Nakon večeri isprekidanog sna sudionici su imali problema s koncentracijom i osjećali su se jadno i neraspoloženo. Avi Sadeh i kolege su došli do saznanja da su oni s isprekidanim snom jednako loše funkcionirali kao i oni koji su spavali samo četiri sata.

‘Isprekidani san utječe na koncentraciju i pamćenje. Vjerojatno mislite da je to očekivano, ali prethodna istraživanja nisu na ovaj način promatrali utjecaj isprekidanog sna’, izjavio je Avi Sadeh.

‘Ljudi koji imaju isprekidan san imaju sporije vrijeme reakcije, problema s koncentracijom, s donošenjima odluka, češće pate od depresije i više osjećaju bol’, nadodao je.

Isprekidan san ima negativan utjecaj na zdravlje, povećava krvni tlak, a negativno utječe i na pokušaj mršavljenja. Ako netko često ima problema s isprekidanim snom, profesor savjetuje da je potrebno obratiti se liječniku. ‘Ljudima spavanje mora biti prioritet’, ističe profesor.

(Magazin.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.