Evo kada će se održati ponovljeni izbori u Travniku, Srebrenici i Doboju

SIP Bosne i Hercegovine donio je odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u Doboju, Srebrenici, Ustikolini i Travniku nakon što su prvotno održani poništeni.

Izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. veljače dok će izbori u Travniku i Ustikolini biti održani u travnju ove godine.

Podsjetimo, SIP BiH je na sjednici održanoj 21. siječnja donio Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15. studenog 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za razinu načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici SIP BiH je donio i Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za razinu gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Na sjednici SIP-a u četvrtak 21. siječnja predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije općine. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacijskim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

SIP Bosne i Hercegovine je tada donio Odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije, radi činjenice smrti, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Kada su u pitanju izbori u općini Ustikolina-Foča izabrani kandidat također je naknadno preminuo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.