Evo kad i za koliko će rasti mirovine u FBiH

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i izvanrednom usklađivanju, mirovine u Federaciji BiH bit će uvećane za 11 posto, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je navedeno, Odlukom Upravnog odbora Zavoda MIO redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 7,3 posto, a današnjom odlukom Vlade FBiH o izvanrednom usklađivanju mirovine se uvećavaju za 3,50 posto.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se, na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru, upoznala s Odlukom o redovnom usklađivanju mirovina za 2022. godinu, u iznosu od 7,3 posto, koju je u skladu s člankom 79. Zakona o MIO donio Upravni odbor Federalnog zavoda MIO 13. travnja 2022. godine. Usklađivanje po ovoj odluci pripada počevši od 1. siječnja 2022. godine.

Upravni odbor Zavoda MIO je naveo da je, u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO, koji definira način i parametre za donošenje odluke o redovnom usklađivanju mirovina, na osnovu službenih podataka Federalnog zavoda za statistiku, utvrdio iznos usklađivanja, odnosno povećanja mirovina. Sve mirovine, s izuzetkom najviših i ostvarenih u 2022., bit će uvećane za 7,3 posto.

Naime, prema podacima koje je Zavodu MIO, dostavio Federalni zavod za statistiku, rast BDP-a u 2021. godini iznosio je 12,5 posto, dok je u istom razdoblju indeks potrošačkih cijena porastao za 2,1 posto. Primjenjujući zakonom definiranu formulu usklađivanja mirovina, prema kojoj 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja, dolazi se do postotka od 7,3 posto.

S obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, mirovine ostvarene prema odredbama navedenog zakona bit će usklađene u jednakom postotku kao i mirovine ostvarene prema Zakonu o MIO, odnosno 7,3 posto.

312. sjednica Vlade FBiH u Mostaru (Foto: Vlada FBiH)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela i Odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, kojom se u skladu s člankom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,5 posto, izuzev najviših mirovina ostvarenih po zakonu.

Odluka o izvanrednom usklađivanju mirovina primjenjivat će se od isplate mirovina za lipanj 2022. godine, a realizaciju odluke zadužuje se Federalni zavod MIO.

U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom članka 80. Zakona o MIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti izvršiti izvanredno usklađivanje mirovina, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od 3 % i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Ova mogućnost ne obuhvaća najviše penzije sve dok najniži iznos mirovine ne dostigne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene prema zakonu. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje 20. travnja 2022. godine, kojim je dostavljena informacija da su se stekli uvjeti za izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,5 posto.

Ukupan iznos sredstava potreban za isplatu mirovina u 2022. godini, uključujući i redovno i izvanredno usklađivanje mirovina osiguran je u proračunu FBiH za ovu godinu, stoji u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Kako da umirovljenici da prežive sa ovako malim mirovinama i mizernim povećanjem.
  Pa najmanja mirovina bi trebala biti barem 1000 KM ljudima koji su odradili 40 godina a sad imaju 470 KM mirovinu!
  Kako vas nije sramota da glasate ovako, a za jedan mjesec primite plaću kao 20 minimalnih mirovina i besplatno aute, telefone, jelo i piće, odvojene živote itd.

  • Tako je! Moja mama potrosi 300 km za lijekove, jer ni jedan nije na listi, samo trake za secer, mjesecno kostaju 80 km..i sta joj ostane od mirovine?

 • Bitno je da oni imaju ko jebe umirovljenike treba njima dati 380 maraka da vide koliko bi preživljeli treba ovo bojkotirati sve bar dasu digli minimalnu na 800 maraka a oni upola cijene svaki dan dižu pozdrav gotovani bitno je da vi imate

 • Krivi su gazde koji su uplaćivali minimalu mi nismo znali a kad je obraćunato prema uplati ne može biti ni prosjećna i ko je kriv za takvo stanje nek odgovara

  • Gazde su i inače pokvareni lopovi, koji u pravilu na sto načina maltretiraju radnike, daju im plaće ispod ljudske razine, plaćaju ih ispod stola da izbjegnu doprinose,tjeraju na prekovremeni rad (koji ne plaćaju), tjeraju ih raditi nedjeljom i drugim neradnim danima, .tjeraju ih da im rade kućne poslove, novčano ih kažnjavaju bez veze, psuju ih, prijete im, daju otkaze kad im se svidi i bez objašnjenja i još svašta. Ima rijetkih iznimaka, ali većina su pokvarenjaci.

 • Bar nas pustite da zaradimo koji dinar ako mozemo a ne cim nas ispekcija uvati ukida penzije nedate nam 4 sata sto svagdje u svijetu ima.Pa vi zivite od 380 probaj gospodo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.