Evo do kada bi mogli dobiti imena državnih ministara

Do srijede bi stranke Osmorke trebale imati jasna imena tko će sjediti u novom Vijeću ministara, zajedno s kadrovima SNSD-a i HDZ-a, s kojima je potpisan koalicijski sporazum za državnu razinu, doznaje Avaz.

Sporazum o formiranju državne vlasti između Osmorke, SNSD-a i HDZ-a, podsjećamo, potpisan je prije 20 dana u Sarajevu i već je poznato kome što pripada.

Kako je dogovoreno, strankama Osmorke pripale su pozicije ministarstava vanjskih poslova, komunikacija i prometa te obrane, kao i nekoliko zamjeničkih pozicija.

Čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković bi, kada je u pitanju dogovor Osmorke, trebao biti novi ministar vanjskih poslova BiH.

Odranije je poznato da će predsjedateljica Vijeća ministara BiH biti Borjana Krišto i čeka se potvrda u Parlamentu BiH u srijedu, nakon imenovanja u Predsjedništvu.

Za čelnika Ministarstva obrane u igri je i dalje SDP-ovac Zukan Helez, bivši federalni ministar za braniteljska pitanja. Ali on se još nije izjasnio o tome.

U igri je još imena. Kako doznaje Avaz, ova stranka će dati i ime zamjenika ministra financija.

Čović s Plenkovićem: Izborni zakon u roku od šest mjeseci

SNSD će, zajedno s Osmorkom, formirati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i tu se čeka dogovor.

Sarajevski list da to neće biti Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a. Osmorci pripada i Ministarstvo prometa. Ime će dati Naša stranka. U igri je Edin Forto, ali je izvjesno da će to biti netko drugi.

HDZ-u pripadaju ministarstva civilnih poslova i pravde te će imati i četiri zamjenika. Na ove pozicije će doći nova imena. Neće ostati ni Ankica Gudeljević ni Josip Grubeša.

Što se tiče pozicija SNSD-a, novi ministar financija će biti Zoran Tegeltija, aktualni predsjedatelj Vijeća ministara. Staša Košarac ostat će na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ministarstvo sigurnosti, nakon dogovora s Osmorkom, pripalo je SNSD-u.

Iz ove stranke, s obzirom na to da je ova pozicija prvo trebala pripasti ”Osmorci”, vagaju koga će predložiti. U igri je više imena. Spominjao se i Nenad Nešić, čelnik DNS-a.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.