Eurozastupnici usvojili izvješće o zabrani ugrađenih kvarova

Europski parlament u četvrtak je usvojio izvješće Biljane Borzan koje, u skladu sa ciljevima zelene tranzicije EU-a, poziva na trajnije proizvode, ukidanje programiranog kvarenja uređaja, širenje mreže za njihov popravak i poboljšanje oznaka o održivosti proizvoda.

Parlament je s 544 glasova ‘za‘ i 18 glasova ‘protiv’ usvojio izvješće “Osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji” koje je pripremila SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan. Izvješćem se utvrđuje stajalište parlamenta o direktivi koji bi trebali dovesti do trajnijih proizvoda na tržištu EU-a .

Borzan je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekla kako je cilj izvješća učiniti da je industrija transparentnija, zelenija i okrenuta potrošačima koji žele proizvode koji traju duže, manje se kvare i lako popravljaju. Izvješćem se želi osigurati da nitko ne može prodavati proizvode pod oznakom održivosti ako je to neutemeljeno.

Istaknula je kako gotovo 80 posto građana preferira popravak umjesto kupnje novog uređaja, no kako su trenutačno rezervni dijelovi preskupi, nema ih ili ne postoji usluga servisa.

Želimo trajne uređaje, kakvi su bili prije, te želimo širenje mreže servisa, rekla je u izjavi za Hinu, naglasivši kako postoji nelogični raskorak između toga da je tehnologija znatno napredovala, a uređaji traju kraće nego prije te se često kvare odmah nakon isteka garancije.

Hrvatska zastupnica naglašava kako pristup uređajima „kupi, koristi, baci” stvara začarani krug koji je loš za sve osim za industriju. Izvješće poziva i na uvođenje novih oznaka na uređajima – uz obvezno dvogodišnje jamstvo pisalo bi i ono koje nudi proizvođač, čime bi potrošači mogli donositi informiranije odluke.

Kako bismo osnažili položaj potrošača, odnosno potaknuli proizvođače na natjecanje kvalitetom uređaja i duljinom garancije, uvodimo obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja. Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu dvogodišnju zakonsku garanciju, daje dodatne 2 godine komercijalnog jamstva trajnosti.

Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka „ 2 + 2”. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje, objasnila je hrvatska europarlamentarka.

U izvješću se zabranjuje i programirano kvarenje uređaja, te se skida odgovornost s potrošača da mora dokazati kako je industrija imala tu namjeru.

Predloženi novi propisi ne bi zaobilazili proizvođače iz trećih zemalja koji bez usklađivanja s njima neće moći ući na europsko tržište.

Borzan je najavila rekla da bi, nakon potvrde izvješća i pregovaračke pozicije EP-a na plenarnoj sjednici, početkom lipnja trebali početi pregovori s Vijećem EU-a o rokovima i načinima primjene.

Vijeće EU-a ima izuzetno veliku moć u pregovorima. Vijeće EU-a je definiralo nešto blažu poziciju, rekla je Borzan na konferenciji za medije početkom svibnja u Zagrebu i dodala da će se u pregovorima nastojati osigurati da potrošači najviše profitiraju od novih propisa.

Konačan dogovor mogao biti postignut u rujnu, ocijenila je SDP-ova europarlamentarka.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Svašta rade da nam izvuku novac.
    A kud sa tolikim otpadom ako se uređaji kvare na pet godina.
    U Konzumu ne priznaju povrat nekog uređaja ni u garantnom roku.Kažu kakva garancija na male jeftine uređaje koji se znajubodmah pokvariti.?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.