Europsko vijeće za pelet upozorilo na varanje kupaca u BiH

Iz Europskog vijeća za pelet (European Pellet Council) su priopćili da su sve češće zabrinuti zbog prijevara kupaca peleta u Bosni i Hercegovini, objasnivši o kakvoj je prijevari riječ.

Spomenuto vijeće čine europski proizvođači peleta koji se certifikacijskom shemom ENplus bore protiv proizvođača koji se koriste lažnim certifikatima. Napomenuli su da je ENplus vodeća svjetska certifikacijska shema za kvalitetu peleta te da ovaj certifikat imaju mnogi bh. proizvođači.

Oni koji imaju ovaj certifikat njime garantiraju kvalitetu peleta. Zapravo, certifikat je, kako su naveli u Europskom vijeću za pelet, ključan argument profesionalnosti u ovoj djelatnosti. Kao najznačajnije su istaknuli to da se spomenuti certifikat koristi u borbi protiv prijevara. Upozorili su da je najčešći oblik prijevare korištenje zaštićenog znaka ENplus u reklamne svrhe.

Tvrtke koje se bave prijevarama ciljano i ilegalno koriste prednosti našeg znaka kvalitete ili neopravdano deklariraju svoj pelet kao A1 kvalitetu te to objavljuju na svojim internetskim stranicama, brošurama, društvenim mrežama i drugim reklamnim materijalima, naglasili su.

Veliki pad cijena peleta: Pogledajte kako se kreću cijene

U Europskom vijeću za pelet tvrde da pojedini proizvođači peleta ilegalno stavljaju znak ENplus na svoje vreće peleta. Prema njihovim navodima, navedeno nije jedini oblik prijevara.

Falsificiraju certifikate u postupcima javnih nabavki, čime zavaravaju kupce da je njihov pelet ENplus certificiran, prikazujući kvalitetu s krivotvorene ocjene sukladnosti ili nekim drugim lažnim dokumentima, dodaju.

Potvrdili su i to da pojedini certificirani proizvođači peleta neispravno koriste znak ENplus, za što su naveli da se time stvara pogrešan dojam da je njihov sav proizvedeni pelet ENplus certificiran, što ponekad nije slučaj. Poručili su kupcima da budu oprezni kada je u pitanju znak ENplus, prenosi Klix.ba.

Kompletan znak ENplus uvijek sadrži tri dijela – ENplus logo, identifikacijski broj certificirane kompanije i oznaku kvalitete peleta (kod peleta u vrećama to može biti A1 ili A2 klasa).

Identifikacijski broj kompanije počinje s dva slova koja označavaju državu porijekla proizvođača (za Bosnu i Hercegovinu je to BA). Iza ovih slova su brojevi koji su jedinstveni za proizvođača ili trgovca, objasnili su.

Cijene peleta u padu: Građani već nabavljaju ogrjev za narednu sezonu

U Europskom vijeću za pelet su podsjetili da se zloupotrebom znaka ENPlus ne utječe samo na stvaranje nepravedne konkurencije između certificiranih i necertificiranih proizvođača, već se uzrokuje šteta samim kupcima jer, zavarani očekivanom kvalitetom peleta, mogu imati negativno iskustvo sa samim peletom i održavanjem kotlova usljed korištenja takvog peleta.

Na internetskoj stranici ENplus je lista certificiranih kompanija, njihovi ID brojevi i odobreni dizajn vreća za pelet. Spomenuti popis je brzo provjerljiv. Na internetu je dostupna i lista kompanija koje zloupotrebljavaju ENplus znak te su iz Europskog vijeća za pelet pozvali na prijavu zloupotreba, kao i na prijavu problema s kvalitetom peleta.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Ništa nova, tak je u svemu , ni države ni zakona, rade što hoće, kome reć, kome se žaliti, mafija radi svoj poso a jadni narod . uši.

  • Direktor ,sory ravnatelj ,sory menadžer iz vodovoda Š Brijega od jedne place može kupit 20 tona a od komisija i odbora još 20.
    Kao da je vlasnik naftnog polja u Kataru.
    J… li vam pelet m…. pišite o bitnim stvarima i kriminalu.

  • Kada kupujete robu koje vrste lakoje kada vam je kvaliteta manja od promotivne, ali kada narucis neki alat ili stroj, posalju vam igračku, Nemozete se žaliti, kad preuzmes više neznas tko ti je poslao, teski kriminal Narucis ceradu 4x5m dobijes 3,5x 4,5

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.