Europski parlament usvojio Rezoluciju o BiH, hrvatski zastupnici glasovali protiv

Sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, Europski parlament usvojio je, u formi Rezolucije, izvješće o BiH koje je pripremio i nedavno usvojio Odbor za vanjske poslove.

Izvješće podijeljeno u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcioniranje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Istaknuto je da Europska unija, kako je navedeno, snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Osudili su narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, prenosi Klix.ba

U Rezoluciji se osuđuje i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici. Ranije, većina europarlamentaraca koji su članovi Odbora za vanjsku politiku podržali su usvajanje ovog izvješća. Njih osam tada je bilo protiv, a među njima su bili europarlamentarci iz Hrvatske.

Članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasovali su protiv konačnog teksta izvješća, jer isto ne sadrži pojam konstitutivnih naroda.

Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan kolega iz Kluba Renew. Kao osvrt na glasovanje, Klub HDZ-a je objavio sljedeću izjavu:

Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine. U nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća. Nažalost, nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća.

Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma.

Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama.

Sedam poglavlja kojima se bavio Odbor

Pomirenje: Ukinuti “dvije škole pod jednim krovom”

U Odboru za vanjsku politiku Parlamenta EU su ocijenili da u proces pomirenja moraju biti uključene mlade osobe i to kroz obrazovanje. Zahtijevaju uklanjanje diskriminacije djece u obrazovanju po različitim osnovama, a što se odnosi i na diskriminaciju na osnovu etničkog identiteta.

Ponovno je podcrtano na nužnost ukidanja diskriminacijskih obrazovnih ustanova poznatih kao “dvije škole pod jednim krovom”. Nazvali su ih školama kojima se, između ostalog, institucionaliziraju etničke podjele.

Plenković: Što god piše u Rezoluciji to neće promijeniti činjenicu da u BiH žive tri naroda

Utvrđeno je da različiti sadržaj u školskim udžbenicima povijesti predstavljaju prijetnju razvoju zajedničkog, građanskog identiteta i socijalne kohezije.

Naglašeno je da se mora izvršiti reforma obrazovanja kojom će se mladima omogućiti perspektivna budućnost. Također su pozvali i na to da se bosanskohercegovačkim školarcima omogući sudjelovanje u predstojećem PISA testiranju.

Funkcioniranje demokratskih institucija: Osnažiti državnu vlast

Odbor za vanjsku politiku Parlamenta EU je napomenuo da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti izvršiti 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Podsjetili su na važnost učinkovitije suradnje različitih razina vlasti.

Istaknuli su da je osnaživanje državne vlasti bitno za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Ukazali su na važnost reformi kojima će se Bosna i Hercegovina učiniti u potpunosti funkcionalnom i inkluzivnom državnom.

Vladavina prava: Reformirati VSTV

Poručili su da pravosuđe u Bosni i Hercegovini mora biti neovisno i profesionalno, te da je potrebno izvršiti reformu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u skladu s preporukama Europske komisije i Venecijanske komisije koje je savjetodavno tijelo Vijeća Europe.

Pozvali su i na hitno suzbijanje, kako su naveli, široko rasprostranjene korupcije u javnom sektoru, a kako bi se povratilo povjerenje građana u institucije. Tako da su apelirali na državnu vlast da usvoji novu antikorupcijsku strategiju, te da se omogući adekvatno financiranje institucija na različitim razinama vlasti koje se bore protiv korupcije.

Naglasili su i važnost borbe protiv organiziranog kriminala, izdvojivši borbu protiv financijskog kriminala, sukoba interesa i zaštitu zviždača ili prijavitelja korupcije i drugih nezakonitih radnji.

Osnovna ljudska prava: Pozdravljamo prvu Povorku ponosa, provesti presude Europskog suda za ljudska prava

U Odboru za vanjsku politiku Parlamenta EU su zabrinuti za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, pozvali su na sprječavanje i sankcioniranje govora mržnje prema etničkim i vjerskim manjinama, ženama, LGBTIQ+ osobama, migrantima i tražiteljima azila.

Ukazali su na težak status djece, žena i LGBTIQ+ osoba koje su pogođeni diskriminacijom i nasiljem. Pa su tako upozorili da je nasilje nad ženama poraslo tijekom pandemije koronavirusa.

Pozdravili su i održavanje prve Povorke ponosa LGBTIQ+ osoba 2019., te su istakli da je važno da nastaviti s poboljšanjem statusa ovih osoba, a to podrazumijeva zaštitu od nasilja i diskriminacije.

Kako su naveli, žale zbog toga što Bosna i Hercegovina i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i zbog toga što još nije provela presude Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Šlaku, a kojima se nalaže da svaki građanin, bez obzira na etnički identitet i prebivalište unutar zemlje, ima pravo da bude biran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog toga su ponovno pozvali na reformu Izbornog zakona kojim će se provesti spomenute presude, ali i otkloniti nedostaci koji dovode u pitanje legitimitet i legalitet izbora.

Ukazali su i na važnost poboljšanja rada medija. Poručili su da javni servis, BHRT mora biti financijski stabilan, neovisan i objektivan državni medij. U svhu zaštite i promocije jezičke i kulturološke različitosti jugoistočne Europe, ocijenili su da je potrebno formirati višejezičnu javnu televiziju kojom će se promovirati zajedništvo i pomirenje među ljudima, po uzoru na televiziju ARTE u čijem osnivanju su sudjelovale Francuska i Njemačka.

Osvrnuli su se i na stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tijekom pandemije koronavirusa. S tim u vezi, podcrtali su da mora postojati ravnoteža između osnovnih ljudskih prava i mjera protiv pandemije.

Socioekonomske reforme: Centralizirati i harmonizirati procedure za registraciju tvrtke

U Odboru za vanjske poslove Parlamenta EU smatraju da Bosna i Hercegovina mora imati centralizirane i harmonizirane procedure za registraciju tvrtke. U tom kontekstu su naglasili nužnost digitalizacije, informatizacije javne uprave.

Zahtijevaju depolitizaciju javnih poduzeća i pravljenje javno dostupnog registra kompanija koje su u državnom vlasništvu.

Napomenuli su da moraju postojati odgovarajući i, kako su naveli, sveobuhvatni statistički podaci za cijelu državu.

Povezanost, energija i okoliš: Poboljšati kvalitet zraka i okončati korištenje termoelektrana

Među potezima koje su pozdravili jeste i taj što je Bosna i Hercegovina pristala da provede Pariški sporazum o zaštiti okoliša. Ali, urgiraju da Bosna i Hercegovina mora imati standarde kao EU za zaštitu okoliša, a to podrazumijeva “zelenu” i digitalnu transformaciju zemlje.

S obzirom na to da su Bosnu i Hercegovinu svrstali među europske zemlje koje imaju najveći biodiverzitet, istaknuli su da je važno da uloži velike napore u konzervaciji tj. zaštiti biljnih i životinjskih vrsta.

Potcrtali su da moraju postojati harmonizirani i kontinuirani napori za poboljšanje kvaliteta zraka. Shodno tome, naveli su važnost korištenja obnovljivih izvora energije, a to za njih znači i početak napuštanja korištenja termoelektrana.

Napomenuli su da mora postojati i održivo upravljanje smećem i otpadom, a što implicira njihovo adekvatno odlaganje i reciklažu.

Vanjska politika i sigurnost: Riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, Hrvatskom i Kosovom

Iz Odbora za vanjsku politiku Parlamenta EU poručili su Bosni i Hercegovini da mora riješiti bilateralna pitanja sa susjednim državama, a to se odnosi na granicu sa Srbijom i Hrvatskom, kao i na riješavanje otvorenih pitanja u odnosima sa Kosovom.

Pozvali su na, kako su naveli, stvaranje novih prilika u odnosima zapadnobalkanskih država.

Hrvatski eurozastupnici zgroženi prijedlogom teksta izvješća o BiH

(www.jabuka.tv)27 komentara

 • Baš vam mnogo hvala najveći Hrvati koji su u istoj stranci. Izjednačavanjem nas i roma, sada isti smo. Dapače svi imamo prava, no netko tko je supotpisnik Ustava bar bi trebali imati malo veća. I evo još malo građanska BiH stiže, a vi ste punili svoje bankovne račune ne mareći šta će biti u nekom narednom vremenu. Isto vam svakako ništa nećete nositi gore ili dolje kada dođe vrijeme polaska. No, zato ste stvorili prijetnju nama koji ostajemo. Baš vam hvala na svemu. A ljudi kao ljudi uvijek robovi jer valjda naučili da mora se pognuti glava. Strah od stranke, strah od vlasti, strah od gazda, strah od svega i svačega. Život nema reprizu. Jednom si tu a možda nekada ponovo dođeš nećeš biti isti te nećeš znati tko si nekada bio. Baš šteta.

 • po toj rezoluciji nije piželjno da Hrvati budu konstutivni u BiH….. a poželjno je da postoji ‘velika konstutivnost’ FEDERACIJE BIH i REPUBLIKE SRPSKE ! Znači poželjno je da BOŠNJACI dominiraju u FEDERACIJI BiH a SRBI da dominiraju u REPUBLICI SRPSKOJ ! Što znači u praksi da BOŠNJACI I SRBI IMAJU ZAGARANTIRANU KONSTUTIVNOST dok je Federacije BiH i Republike Srpske u BiH.

 • Znaci da ona Dejtonska BiH ne postoji. Srbi nagradeni u Dejtonu, dobili RS a sada bosnjacima se predaje Federacija BiH. Hrvati pusiona. E zato su hrvati sudeni u Hagu, ovo je nastavak te politike.

 • Ma pravo da kažem, uopće me nije briga šta kaže rezolucija EU…..
  EU između ostalog nije niti kršćanska po svom ustavu……a svakakva ostala jeste: multikulturalna, demokratska, multikonfesionalna,otvorena za skobodu izražavanja, nediskriminirajuća…svakakva, ali KRŠĆANSKA nije!
  I šta da očekuje jedan mali kršćanski narod

 • Zalosno je da o svemu odluciva drzava Njemacka koja je povela dva svjetska rata.Da isti taj narod odlucuje sta je demokratsko , a sta nije…Mali su uvijek placali glavom..

 • Znaci da ona Dejtonska BiH ne postoji. Srbi nagradeni u Dejtonu, dobili RS a sada bosnjacima se predaje Federacija BiH. Hrvati pusiona. E zato su hrvati sudeni u Hagu, ovo je nastavak te zle politike. Zali boze hrvatskih zrtava u BiH… Izdajnicka i podanicka politika RH i njenih politicara naspram hrvata u BiH… Fuujjjjj..!To je Plenkijova vanjska politika i moc u EP- tu…

 • Srednji prst zato sto sam odgulio čitav rat i sad ovako.J vam pas mater svima koji ste na vlasti i doveli nas do ovoga.

 • A sta je tu je ,najviše su krivi HDZ i SDP oko toga ali mi nismo mocni kao Njemačka da mozemo lobirati. Sta je tu je niti smo bili ikad konstitutivni niti cemo biti ,sta je tu je nazalost,kriza na svakom koraku zdravstvena,ekonomska,sada pravna …

  • Kakve veze ima hdz sa Briselom? U Briselu je kao u federaciji, veći nadglasaju manje. To nije demokracija nego teror većine, bez prava ba vitalni interes. Toliko su se osilili da prijete Mađarskoj izbacivanjem iz EU-a.

 • pa da su oni posteni oni bi sami rekli ovo ne pripada nama. mi smo se tu nasli znaju mnogi kako, ovo je hrvatska zemlja nego princip Turcin. pravi se blesav i idi dalje u lazi, otimaj. da to ista vrijedi oni bi vratili Bosnu u sastav Hrvatske i ne bi se sramotili vise. ovako su obrukali i vjeru i sebe i jos ce vratiti nazad oteto. mnogo i dugo su varali i pricali lazi o sebi i svojoj povijesti. kada ih svijet pocme udarati medju rogove nema im spasa. sramota. njima je najveca kletva dabogda ostavili Hrvate na miru. i njima i Srbima i komunjarama. a to ce im i biti.

 • Ako se izborni zakon ne promjeni BOJKOTIRATI izbore gdje god su Hrvati u većini a zamoliti Srbe da i oni bojkotiraju jer ako Muslimani preuzmu FBIH onda je na redu RS.Nadam se da će to Srbi shvatiti.

 • Neznam koliko i do cega ce ovo dovest europu, no svakako nije u redu da njemacka ostalim zemljama kroji sudbinu, nazalost svijet opet ne vidi cemu takva njemacka u konacnici vodi…

 • nitko se nebi trebao mješati u unutarnje stvari drugih država a nas uče kako ćemo raditi i živiti kao da u nas nema sposobni i pametni jel ti okupacija ako smo siromašna zemlja pa pomozite nam otvorite kakav pogon tvornicu izjednačite primanja kao i u drugim zemljama kaže eu a i u njih je standard drugačiji od države do države i jel to jedinstvo ali oni nama daju samo mrvice kredita sa velikim kamatama koje će vraćati naši naraštaji ili ćemo im morati dati što žele

 • Je li dejtonski sporazum prestaje vrijediti? Šta se diže frka? Po dejtonskom sporazumu Hrvati su konstitutivni. Da bi se to promijenilo treba mijenjati ustav BiH, odnosno aneks 4 tog sporazuma.

 • Ti u 12.56.
  A samo ti čekaj pa ce bit dobro, jeli?
  Vidi se da si na partijskoj sisi pa tako blejiš.Ti nebi igrao 90 minuta nikako i onda kad druga ekipa vodi 5:0 ti bi u minuti produžetka da pobjediš 6:5.
  Oličenje Čovinog kadra. Ajde bolan ušuti.

  • O čemu pričaš ti? Ja samo govorim da ne mogu tako lako promijeniti dejtonski sporazum. Davno bi ga promijenili da mogu. Drugo nisam ništa komentirao.

 • Znaci teror nad Hrvatima u BIH. Evropa i Alino krme uvode u bosnu muslimanske estremiste a to ce Evropu doci glave ne samo Hrvate u bih

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.