Europski parlament u utorak raspravlja o rezoluciji o BiH

Prijedlog Rezolucije o BiH naći će se u utorak na dnevnom redu zasjedanja Europskoga parlamenta u Strasbourgu, a o rezoluciji će se glasovati u srijedu 15. veljače, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, Vanjskopolitički odbor Europskoga parlamenta usvojio je 31. siječnja prijedlog rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se traži da se promjene nužne za stvaranje funkcionalne države provedu uz poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

Europski parlament “poziva da se zadrži reformski zamah kako bi se BiH pretvorila u učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava, jamstvima za jednakost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana; žali zbog toga što su zajednički reformski napori i dalje često ometani etničkim i političkim podjelama, koje za uzrok imaju duboko ukorijenjene dezintegrativne tendencije koje otežavaju normalni demokratski razvoj”, kaže se u prijedlogu rezolucije o kojem će se raspravljati u utorak na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu, a glasovati u srijedu.

Za prijedlog rezolucije glasovalo je 45 članova vanjskoplitičkoga odbora EP, 11 ih je bilo protiv, a tri suzdržana, a očekuje se kako će u takvom omjeru Rezolucija biti izglasana i u Europskom parlamentu.

Na izvorni nacrt izvješća, koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za BiH, rumunjski demokršćanin Dan Preda, zastupnici su podnijeli 288 amandmana. Izvjestitelj Preda uspio je s predstavnicima najvažnijih političkih skupina dogovoriti 24 kompromisna amandmana, koji pokrivaju 153 od ukupnih 288 amandmana.

Prihvaćeni kompromisni amandmani uključili su veći dio amandmana hrvatskih zastupnika, koji se, između ostaloga, odnose na načela federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Dio zastupnika iz pojedinih političkih klubova, poput dijela zelenih i socijalista, protivio se uvrštavanju načela federalizma i spominjanju konstitutivnih naroda, ističući da više treba naglašavati građanske elemente, a manje etničke jer to vodi u daljnje podjele.

“BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti”, kaže se u prihvaćenom tekstu i poziva “sve političke čelnike da rade na uvođenju potrebnih promjena, uključujući reformu izbornoga zakona i uzimajući u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, uključujući načelo federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti”, kaže se u tekstu.

U tekstu se kao neprihvatljivi osuđuju pokušaji Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije, usvajanjem odredbe o izravnom izvještavanju Komisije i referendum o proglašenju Dana Republike Srpske, što predstavlja “ozbiljno kršenje Daytonskoga mirovnoga sporazuma i napad na pravosuđe i vladavinu prava”.

Snažno se osuđuje odluka parlamenta RS-a iz listopada prošle godine o dodjeli zahvalnica bivšim vođama toga entiteta osuđenim za ratne zločine.

Priznanja su dodijeljena Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Zastupnici također traže hitnu provedbu odluke Ustavnoga suda, kojom se traži promjene izbornih pravila kako bi se napokon omogućili izbori u Mostaru, gdje izbora nije bilo već šest godina. Osuđuju se incidenti i nasilje zabilježeno na lokalnim izborima u listopadu prošle godine u Stocu i procesuiranje krivaca te poziva da se izbori u tom gradu ponove, što će se konačno i dogoditi 19. veljače.

U tekstu se izražava zabrinutost “zbog postojanja radikaliziranih zajednica u zemlji i naglašava važna uloga vjerskih vođa, učitelja i cijeloga obrazovnoga sustava u tom pogledu”. Od nadležnih vlasti traži se borba protiv vjerskoga ekstremizma i uvođenje programa deradikalizacije i sprječavanja radikalizacije među mladima.

U prijedlogu rezolucije također se izražava zabrinutost zbog izostanka napretka u rješavanju problema pretjeranoga, prekograničnoga ekološkoga onečišćenja uzrokovanoga radom rafinerije u Bosanskom Brodu.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Babilonska kula na slici. Masoni svugdje ostavljaju svoje simbole i tragove.. Poginulim braniteljima u Livnu je postavljen drevni egipatski obelisk, kao spomenik.. Što mi imamo sa drevnim Egiptom? Narode, probudi se!

  • Ne treba ni sumnjati da će EP dati pravo Hrvatima da ustanove svoju federalnu jedinicu i da će BiH dobiti instrukcije o decentralizaciji.Pa neka kmeče Izmetbegović, Sejdo, Bajrović, Nikšić, Slavo Kučkić i ostala stoka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.