Europska unija pomaže modernizaciju bh. vinarstva

Želja da ide ukorak sa svjetskim trendovima u tehnologiji ponukala je Radovana Vukoju, vlasnika vinarije “Podrumi Vukoje 1982”, da se prijavi na javni poziv projekta Europske unije EU4Business za bespovratnu podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tijekom opsežnog i detaljnog procesa odabira korisnika podrške razmotren je prijedlog investicije za modernizaciju proizvodnje koju je predložila vinarija, a čija ukupna vrijednost iznosi skoro 400.000 KM. Kroz EU4Business projekt, odobrena su bespovratna sredstva za sufinanciranje investicije od oko 197.000 KM.

Investicija u modernizaciju proizvodnje uključuje nabavku niza strojeva i opreme za vinariju, poput: muljače i ruljače, pumpe za transport, pneumatske prese, filtera za vino, pumpe za pretakanje, spremnike za hlađenje, cijevnog sustava za hlađenje grožđa, prebirnog stola, te hrastove bačve.

Ta oprema će nam pomoći da sve ono što dobijemo u vinogradu što kvalitetnije pretočimo u samu vinariju i naš prepoznatljivi proizvod. Ozbiljan sam proizvođač, mnogo smo uložili i naših sredstava i nadamo se da ćemo napraviti jednu veliku priču u budućnosti, naveo je Vukoja.

Osim poboljšanja kvaliteta proizvodnje, ova investicija je omogućila zapošljavanje novih radnika, a u budućnosti se očekuje i povećanje produktivnosti, te rast prihoda.

EU4Business je projekt Europske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekt vrijedan 16.1 milijuna eura, od čega 15 milijuna eura financira Europska unija, a 1,1 milijun eura SR Njemačka.

Projekt zajednički provode Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od travnja 2018. do ožujka 2022., priopćeno je iz UNDP-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.