Europska noć šišmiša u Čapljini

Centar za krš i spelologiju Sarajevo organizira manifestaciju Europska noć šišmiša koja će se održati u Čapljini, 24. i 25. kolovoza 2013. godine.  Noć šišmiša je manifestacija koja se u organizaciji EUROBATS-a, održava svake godine u više od 30 zemalja Europe.

Europska noć šišmiša obilježava se od 1997. godine pod okriljem UNEP/EUROBATS Sporazuma o zaštiti šišmiša s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša. U državama potpisnicama Sporazuma organiziraju se različite prigodne aktivnosti kojima se nastoji upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima njihove ugroženosti i potrebi zaštite, kao i s načinima kako se može postići skladan suživot šišmiša i ljudi.

Ovo je prvi put da se Bosna i Hercegovina pridružuje ostalim zemljama Europe u organizaciji ove manifestacije, iako je jedina zemlja u regiji koja do danas nije potpisala Sporazum o zaštiti šišmiša, koji spadaju u jednu od najugroženijih vrsta sisavaca u svijetu. Razlog nepotpisivanja Sporazuma leži u činjenici da nadležna ministarstva ne mogu naći 1000 eura za godišnju članarinu u EUROBATS.

Centar za krš i speleologiju je za Europsku noš šišmiša pripremio stručna predavanja, filmske projekcije, izložbu fotografija, šetnju sa šišmišima te igre za najmlađe.

Partner u organizaciji Europske noći šišmiša je udruga “Lijepa naša” iz Čapljine.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.