Europska država uvodi nove naknade za vlasnike automobila koji više zagađuju okoliš

Vlasnicima automobila u Engleskoj s velikim benzincima i dizelašima koji troše puno goriva i tako više zagađuju okoliš sprema se za još jedan napad na novčanike.

Vijeće Lambeth u Londonu najnovije je područje koje povezuje naknade za parkiranje s emisijama iz automobila i čini se da bi se ta ideja uskoro mogla proširiti u većem dijelu zemlje, piše Daily Mail.

Umjesto jedne fiksne naknade po satu parkiranja, vozači u Lambethu sada se suočavaju s 26 različitih pristojbi, a stope se razlikuju ovisno o tome koliko CO2 vozilo proizvodi i radi li na dizel (što se dodatno naplaćuje), benzinu ili struju.

Novi tarifni sustav znači da bi vozač u ekološkom automobilu mogao platiti samo 6,30 funti (7,3 eura) za parkiranje na sat vremena na parkingu u tom području, prenosi Auto Klub.

No, nova struktura naknada je podijelila mišljenja. Vozači električnih automobila, razumljivo, podržavaju tu ideju jer je za njih pogodna, ali i zato što vjeruju da će smanjiti broj automobila s unutarnjem izgaranjem u Lamberthu.

Klimatske promjene su tu i bit će bolno, rekao je za The Observer Gill Acham, 59-godišnji učitelj u autoškoli i vozač Nissana Leafa.

No drugi s kojima su novinari razgovarali govore da će novi sustav naplate kazniti obične vozače koji si ne mogu financijski priuštiti prijelaz na ekološki prihvatljiviji električni automobil te da usto još nije potpuno kvalitetna infrastruktura javnog prijevoza.

Lambeth je sada jedna od osam londonskih općina koje naplaćuju naknade za parkiranje prema emisiji CO2 automobila. I druge regije daleko od Londona, uključujući Bath i North Somerset na jugozapadu Engleske, također su zainteresirane za uvođenje sličnih načina naplate koje je omogućila moderna tehnologija aplikacija za parkiranje.

(www.jabuka.tv | Foto: Profimedia)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.