Europa odobrila “Pfizerovo” cjepivo, u Hrvatsku stiže već u subotu – Jabuka.tv

Europa odobrila “Pfizerovo” cjepivo, u Hrvatsku stiže već u subotu

Kako je prvi neslužbeno saznao poljski radio RMF FM, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je “Pfizerovo” cjepivo protiv COVIDA-19.

Prema istim informacijama, vjerojatno se radi o uvjetnom odobrenju. EMA će, neslužbeno su objavili Poljaci, obavezati “Pfizer” na daljnja istraživanja cjepiva i praćenje situacije s cijepljenjem na području Europske unije.

Upravo se održava press konferencija Europske agencije za lijekove, na kojoj je ova informacija i potvrđena.

Prvi prioritet je sigurnost cjepiva, vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim. Ovo je povijesni uspjeh znanosti. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti, rečeno je na press konferenciji.

Distribucija prvog cjepiva protiv COVID-19 među zemljama članicama EU bi trebala početi istovremeno od 26. prosinca, a cijepljenje već dan kasnije.

U EU naglašavaju da će termini i uslovi vakcinacije zavisti od nacionalnih stategija zemlja članica.

Prve doze cjepiva u Hrvatsku bi trebale doći u subotu, piše Index.hr.

Radi se o uvjetnom odobrenju, što znači da je cjepivo odobreno za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

Nakon sastanka iz zatvorenih vrata, EMA je priopćila da preporučuje da cjepivo bude licencirano za uporabu na osobama starijima od 16 godina, uz određene izuzetke. Farmaceutske kompanije morat podnijeti dodatne podatke o svom cjepivu za iduću godinu.

Ovo je zaista povijesno znanstveno dostignuće i značajan korak u borbi protiv pandemije, rekao je direktor EMA Emer Kuk.

Dozvolu treba večeras potvrditi i Europska komisija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru da je odobrenje EMA “odlučan trenutak u naporima da se Europljanima osigura sigurno i efikasno cjepivo“.

Ona je izrazila očekivanje da će Europska komisija cjepivo odobriti večeras.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.