Europa i Afrika bit će povezane tunelom ispod mora?

Maroko, Španjolska i Portugal zajedno će biti domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine, a ta je godina predstavljena kao realan rok za izgradnju tunela koji će spojiti Europu i Afriku.

Ideja o izgradnji tunela između Španjolske i Maroka prvi put se pojavila 1979. godine, a ovih dana je ponovno oživljena i o njoj se intenzivno raspravlja u dvije susjedne zemlje koje razdvajaju more i Gibraltarska vrata.

Evo što se do sada zna o ambicioznom planu vlaka Europa – Afrika.

Trenutačno let između španjolske metropole Madrida i marokanskog grada Tangiera traje oko sat i pol. Kad bi netko isti put napravio automobilom, trebalo bi mu oko devet sati i u jednom trenutku bi se morao ukrcati na trajekt.

Novi tunel otvorio bi mogućnost izravne željezničke veze od Madrida do Casablance, a cijelo bi putovanje trajalo oko pet i pol sati i imalo bi nekoliko zaustavljanja na ruti. Prošao bi ispod Gibraltara i vodio do Tangiera, a odatle do drugih marokanskih gradova.

Prije nekoliko godina vlasti obiju zemalja pokrenule su analizu starih planova iz 1979. i istraživanje područja tjesnaca Gibraltarskih vrata kako bi se utvrdilo koliko je projekt danas izvediv i održiv.

Tone jedan od najvećih gradova na svijetu, država premješta glavni grad

Održano je nekoliko sastanaka na kojima je izražena namjera da se plan provede, a željeni rok je bio “što prije”, piše Euronews, prenosi Putni kofer.

Ozbiljniji pregovori započeli su u veljači prošle godine i traju do danas. Cilj je, kako se navodi, “razvoj dobrih odnosa dviju zemalja, te razvoj bolje infrastrukture i prometne povezanosti”.

O detaljima samog plana i novog tunela ne zna se mnogo. Ako se plan ostvari, tunel će biti dug 27,5 kilometara. Cijena još nije poznata, ali se zna da je projekt vrijedan više od milijardu eura. Samo na istraživanja Španjolci su dosad potrošili 2,3 milijuna eura.

Tri zemlje podnijele zajedničku kandidaturu za SP 2030. godine

Ruta tunela, prema web stranici Railtecha, išla bi od Punta Palome u Tarifi do Punta Malabat u Tangerskom zaljevu. Kopao bi se do maksimalne dubine od 300 metara i imao nagib ne veći od tri posto.

Procjenjuje se da bi gradnja trajala oko pet godina – tek toliko da tunel bude gotov do nogometnog prvenstva. Ostvari li se plan, uvjereni su inicijatori, bit će to strateški projekt za Španjolsku, Maroko, ali i cijelu Europu i Afriku.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.