EU želi da BiH postane njezina članica

Povjerenik za proširenje EU Stefan Fule, poručio je, povodom objavljivanja izvještaja o napretku BiH ka EU, da “EU želi da BiH postane njena članica”.

Prema njegovim riječima, putovanje bez viza, povećani trgovinski tokovi, više od 2,8 milijardi eura financijske pomoći EU od 1995. godine, te bilateralna pomoć država članica EU samo su neki od primjera angažmana Unije.

“Da bi se politički približila EU i držala korak sa susjedima, upravo BiH mora preuzeti glavne korake, počevši tako da program EU proglasi državnim prioritetom i to čvrsto potvrdi djelima”, naveo je Fuele u autorskom tekstu za “Dnevni avaz”.

On je zatražio jasan odgovor na pitanje: hoće li BiH koračati tragom susjeda i svoju zemljopisnu blizinu EU transformirati u materijalnu blizinu EU koja bi donosila više konkretnih koristi za njene građane?

Prema njegovoj ocjeni, alternativa je zabrinjavajuća zbog toga što podrazumijeva sve izraženiju isključenost iz ključnih dešavanja u Europi, te mogućnost nagomilavanja negativnog utjecaja na svakodnevicu njenih građana i poslovnih subjekata.

Fule je podsjetio da su u lipnju najvažniji politički predstavnici BiH usuglasili “Mapu puta” ka EU, s jasnim etapama koje je neophodno proći da bi se omogućilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo za pristup EU.

“Za žaljenje je njihov neuspjeh da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova Predsjedništva BiH, jer su zapravo građani BiH ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije sa EU i propuštenih mogućnosti interakcije s ostalim Europljanima”, konstatirao je povjerenik EU za proširenje.

Fule je ponovio da je put ka članstvu u EU za svaku zemlju put dijaloga i kompromisa, da domaći politički lideri moraju završiti svoj dio posla, kao i da je Europska komisija i dalje spremna pomoći BiH pri svakom njenom koraku na putu ka EU.

“Ne postoji odgovarajuća alternativa budućem članstvu u EU. Države koje graniče sa BiH to su davno shvatile. Upravo sada je trenutak da se u BiH pokrene program ulaska u EU”, poručio je Fule.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.