EU zabranjuje manja pakiranja, mentol i slim cigarete

Nakon zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima/ustanovama, restoranima, i kafićima u EU najavljuju i zabranu prodaje malih pakiranja cigareta od deset komada i tzv. “slim” cigareta.

Cilj je cigarete učiniti što neprivlačnijim i nepristupačnijim djeci i mladima, budući da djeca kupuju manja pakiranja, jer su jeftinija, prenosi Indikator.ba.

Bit će zabranjene i cigarete s okusima poput mentola ili jagoda, a sve radi pokušaju da se zakonski prisile proizvođači cigareta da kutije sa pakiranjima od 20 komada,koja će jedina biti dozvoljena na tržištu, oblijepe šokantnim fotografijama upozorenja na to koliko je pušenje štetno.

Prvi put upozorenja će na sebi imati i e-cigarete, koje mnogi pušači koriste kao “manje štetnu” zamjenu cigaretama, ali koje također sadrže nikotin.

Javnost je o tim novitetima izvijestio europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Toni Borg.

Prijedlozi izmjena zakona o pušenju i duhanskim proizvodima bit će poslani na razmatranje Europskom parlamentu i Vijeću zemalja članica EU. Novi propisi, ako sve prođe prema planu, trebali bi stupiti na snagu 2016. godine.

Posljednjih godina prodaja cigareta u EU u blagom je padu, ali je Europa, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, i dalje jedna od regija sa najviše pušača.

Od posljedica pušenja u Europi godišnje umre 700.000 ljudi.

Ove godine i u Australiji je na snagu stupio rigorozni zakon o ambalaži duhanskih proizvoda – sve cigarete se prodaju u identičnim pakovanjima sa ogromnim upozorenjima i fotografijama o tome kakvu štetu pričinjava pušenje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.