EU uvodi novi sustav: Putovanja bi se morala unaprijed najaviti

Prema prijedlogu Europske komisije (EC), koji je nedavno potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Europskog parlamenta (EP), građani zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u “šengenski prostor” Europske unije, uključujući i građane zemalja zapadnog Balkana, ubuduće će za takva putovanja morati prethodno dobiti odobrenje nadležnih službi EU.

Kako je izjavio šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima BiH Samir Rizvo, radi se o još jednom u nizu koraka u zakonodavnoj proceduri unutar EU, odnosno o procesu koji je u tijeku.

Dodao je da konačna odluka u vezi s tim još nije donesena, te da će, najvjerojatnije, biti u formi u kojoj je predložena. Pojasnio je da se uvodi nova obveza za sve građane koji izvan EU dolaze u EU, a što podrazumjeva da će oni morati najaviti vlastito putovanje unaprijed, istovremeno, navodeći da se ta obveza ne odnosi specifično na BiH, niti na zemlje zapadnog Balkana, odnosno da se radi o mjeri općeg karaktera.

Rizvo, nadalje, precizira kako će građani, u skladu s predloženim modelom, biti u obvezi da putem online aplikacije popune određeni formular, odnosno da najave putovanje, te sačekaju odobrenje koje će, također, biti proslijeđeno elektronskim putem.

Po njegovim riječima, radi se o dodatnom koraku, odnosno provjeri koja će važiti određeno vremensko razdoblje, a što će biti precizirano konačnom odlukom EU.

Kako je predviđeno, građani koji traže odobrenje za putovanje će putem elektronskog formulara, pored osobnih i podataka o putnoj ispravi, morati, između ostalog, navesti i adresu boravišta u EU, tamošnje podatke za kontakt i zemlju ulaska u EU.

U tom kontekstu, predviđen je i rok za odgovor EU od 72 sata, a onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU bila bi odbijena dozvola za putovanje u skladu s prijedlogom za uspostavljanje novog Europskog sustava za odobravanje putovanja (ETIAS). Elektronski formular s molbom osobe za putovanje bez vize u shengensku zonu će automatski biti provjeren u bazama podataka EU, uključujući Shengenski informacijski sustav (SIS), Sustav ulaska/izlaska, kao i preko baza europske policijske službe Europola i Interpola.

Prema prijedlogu EC-a, državljani zemalja zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u zemlje EU-a morat će za prethodnu provjeru uplatiti iznos od 10 eura, a od plaćanja te dažbine bit će oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, te članovi obitelji državljana EU, kao i studenti i znanstveno osoblje.

Iz Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta rečeno je da je cijeli postupak oko uvođenja nove obveze složen i da bi sustav ETIAS, ukoliko bude usvojen, mogao stupiti na snagu tek početkom 2020. godine.

Kako je tim povodom izjavila izvjestiteljica u odboru LIBE za uvođenje sustava ETIAS, zastupnica Kinga Gal – predloženi mehanizam će znatno doprinijeti jačanju sigurnosti EU, kao i snažnijem i djelotvornijem sustavu zaštite granica.

(Fena)


1 komentar

  • Zasto se malo ne raspitate. Ne odnosi se na hrvate!!! Sad ce ga nasi federalni partneri i cirilicna braca proglasit rasnim zakonom. Mi sa hrvatskim ispravama se smatramo domicilnim tj idem kuci odnosno u eu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.