EU sufinancira most Svilaj koji grade tvrtke iz Širokog i Zagreba

Europska komisija potvrdila je sufinanciranje mosta Svilaj u iznosu većem od sedam milijuna eura, priopćilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

“Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovog tjedna Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura”, navode iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost mosta Svilaj, koji će zajednički izgraditi Hrvatska i Bosna i Hercegovina, je 22,3 milijuna eura (bez PDV-a).

U skladu sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50 posto ugovorene vrijednosti radova. Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility) i kroz kredit Europske investicijske banke za preostali iznos.

Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.

„Ovaj projekt od velike je važnosti za BiH i Hrvatsku jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta. Izgradnja mosta otvara nove mogućnosti stanovnicima s obje strane Save, ali je i dokaz jako dobre suradnje između susjednih država“, izjavio je hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Euopske unije Tomislav Tolušić.

Most Svilaj bit će dug 660 metara, izvođač radova je konzorcij Heringa Široki Brijeg i zagrebačkog Viadukta, a planirani rok završetka radova je dvije godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.