BiH bi mogla ostati bez vojske i policije

Ako se nešto ubrzo ne promijeni, BiH bi mogla ostati bez vojske i policije, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH. Granični policajci nezadovoljni su niskim plaćama, malim koeficijentom 1,29, koji je nešto malo veći od koeficijenta vojnika, koji je samo 1,12, i lošim uvjetima rada, zbog čega veliki broj njih napušta službu i odlazi u entitetske i županijske MUP-ove, prenose Nezavisne.

Osnovna plaća policijskom službeniku u agencijama na državnoj razini je 613,60 KM. Članovi Komisije najavili su posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji u Graničnoj policiji BiH. Šemsudin Mehmedović, član Komisije, kazao je da je sramotno da županijski policajac ima mnogo veću plaću od policijskog službenika u agencijama na državnoj razini. Istaknuo je potrebu izmjene i dopune zakona koji će omogućiti veći koeficijent policajcima u državnim policijskim agencijama. Ovaj prijedlog bit će već danas upućen u parlamentarnu proceduru kako bi se našao na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma BiH, koja je zakazana za 19. listopad.

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije, ističe da i nije toliko nezadovoljan situacijom u Graničnoj policiji BiH, ali da su plaće policajcima sramno male i da polako dolazimo u situaciju da gubimo vojsku i policiju. On je upozorio da sve veći broj graničnih policajaca napušta službu i prelazi u entitetske i županijske MUP-ove, a policajci hrvatske nacionalnosti često odlaze u inozemstvo sa obiteljima, jer s ovako malim plaćama ne mogu preživjeti. Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je “Nezavisnim” da granični policajci dijele sudbinu svih djelatnika policijskih struktura na državnoj razini. “Nepravedno bi bilo izvlačiti iz konteksta samo granične policajce. Ali plaće jesu sramno niske, i to mnogo niže od nekih djelatnika entitetskih i županijskih mupova”, kazao je Galić.

Juro Bilić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudske vlasti i javnih ustanova BiH, kaže da su niske plaće policijskim službenicima u agencijama na državnoj razini dugogodišnji problem, te da se Sindikat već više puta obraćao Vijeću ministara BiH, ali i parlamentarcima.

“Neprimjereno je da županijski MUP-ovi i federalni MUP imaju daleko veću plaću od policijskih službenika na državnoj razini. Mislim da su nam plaće izjednačene sa MUP-om RS, ali isto tako mislim da bi one na državnoj razini trebale biti iste kao policajcima u županijama i FBiH, ili čak i malo veće”, kaže Bilić. Tvrdi da su policajcima u agencijama na državnoj razini već jednom smanjene plaće za pet posto, te da je, prema informacijama kojima raspolažu, moguće da opet budu smanjene.

Fahrudin Radončić, član Komisije za obranu i sigurnost, napustio je juče sjednicu zbog toga što je bilo hladno u dvorani Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je bila zakazana sjednica. Radončić je samo izišao uz konstataciju: “Ako nema grijanja, nema ni kvoruma”. Iako je Komisija dobila drugu dvoranu na korištenje, u kojoj je bilo toplo, Radončić se nije pojavio, a Zajednička komisija radila je na ivici kvoruma.

Zajednička komisija usvojila je jučer Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajućeg streljiva s oznakom E. Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili streljiva u BiH da ih označi tijekom proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom. Propisuje se i obaveza uvoznika da nakon završene carinske procedure osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom, prenose Nezavisne.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Vojska je svakako suvišna i ne služi ničemu osim ako su prirodne nepogode i priskoče u pomoć.Policiju treba depolitizirati jer ovakav način ustroja i upravljanja direkt je pod palicom politike,političkih moćnika koje ovisno o entitetu,kantonu imaju uticaj.Da policija radi svoj posao i tužilaštvo Kaplan bi bio u zatvoru a ne gost na TV-1 u centralnom dnevniku.To je pokazatelj gdje su institucije pod nadzorom policije,.Slučaj Dodik,da je pravna država on nebi postavljo uvjete gdje i kada će dati izjavu u tužilaštvu,nego bih se odazvao kao što moramo i svi građani ili bih bio priveden,uhićen,opet politika iznad zakona.Da ne spominjemo sudske epiloge velikih riba,političara,tajkuna,goni tamo,vamo pogube spise,dokazni materijal,prebacivanje sa jednog na drugi sud itd.Sve se radi dok ti isti ne nađu način da budu oslobođeni sumnji i optužbi.Pa u jednim procesima sa milijunskim odštetama države slučaj otišao u zastaru u drugim pogubili se dokazi itd.Sve je šuplje i korumpirano u ovoj državi…Što čeka slučaj Kemal Čaušević… Zastaru ili da netko pokrade dokazne spise,pročisti za toga mafijaša koji je državu oštetio za milijunske iznose i to sa mjesta prvog čovjeka za Indirektno oporezivanje.Ako je tu takav nered i lopovluk što reći onda za ostale službe.

  • Što će nam vojska kada službenik Ose baca topovski udar ispred vozila Gener.Jeleča prvog čovjeka u Vojsci BiH-ne i ništa,, SVE ZATAŠKANO,,. O kojoj vojsci pričamo onda…Bruka i sramota,tko onda upravlja državom,obavještajnim sustavom i sigurnosnim agencijama.

  • Sve je to zalosno, policjaci imaju niske place dok njihovi rukovodeci imaju astronosmski ogromna primanja. U GP BIH stanje je katastrolfalno zahvaljuci Zoranu Galicu koji je ovu agenciju dovro na dno dna..bitno da se on uhljebio i slicni njemu. Sramotno je ljudi sto ste naptravili od policije, ali bitno je da VI vozite vozila od 100 000 km i vise….da placate opremu pod suho zlato a koja ne vrijedi ne pisljiva boba….itd itd moglo bi se pisati cijeli dan u bahatosti menadzmenata GP na celu sa Zoranom Galicem…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.