EU šalje helikoptere, brodove i stotine milijuna eura Grčkoj za obranu granice

Vodeći europski dužnosnici, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, u utorak su u posjetu grčko-turskoj granici, na kojoj se, po podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji iz Turske pokušavaju prijeći u EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i dužnosnici EU-a obratili su se javnosti nakon preleta grčko-turske granice.

Grčke vlasti se bore s teškim zadatkom, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i zahvalila svima uključenima u neumorne napore.

Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka nego granica EU-a. Danas sam ovdje kao Europljanka. Želim izraziti i suosjećanje prema migrantima, dodala je.

Želim reći da smo solidarni s Grčkom. U potpunosti sam spremna pomoći grčkim vlastima. Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. 700 milijuna eura smo spremni izdvojiti za pomoć Grčkoj u obrani granice. To će se iskoristiti za uspostavu infrastrukture.

Treće, radimo po zahtjevu zaprimljenom od Grčke koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć. Michel, Davide, Andrej i ja ostat ćemo u bliskom kontaktu i pratiti situaciju. Ovo nije samo grčki problem nego problem EU-a koji ćemo rješavati skupa. Oni koji pokušaju razjediniti Europu će se razočarati. Držat ćemo se skupa i pobijediti. Turska nije neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo za ostvarenje cilja. Toga se svi trebamo sjetiti u nadolazećim danima. Zahvaljujem Grčkoj koja je štit Europe, zaključila je von der Leyen, prenosi Index.

Nazočnima se obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je EU spremna brzo djelovati.

U ime hrvatskog predsjedavanja EU-om došli smo izraziti solidarnost s vladom Grčke, ali i pronaći način za borbu s ovom krizom. Pohvalio bih grčkog premijera koji je promijenio politiku Grčke koja ne dopušta ilegalne migracije. Ursula je rekla da je Grčka štit EU-a, a ja to kažem kao premijer zemlje koja je na balkanskoj ruti. Nama je svima u interesu da grčka granica ostane netaknuta.

Sa mnom je došao ministar unutarnjih poslova, koji će u srijedu predsjedati sastankom ministara EU-a i to je signal da smo spremni brzo djelovati uz sav financijski doprinos i doprinos Frontexa, o kojemu je Ursula već govorila, rekao je i dodao kako se šalje poruka Turskoj da je dobar odnos EU-a i Turske svima u interesu.

Predani smo na svim razinama da riješimo ovu situaciju i da se ne ponovi ono što smo vidjeli 2015. godine. Iz toga trebamo učiti, ostati skupa, držati liniju i pomoći grčkoj vladi, rekao je Plenković.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • PIZDU MATERINU STE SOLIDARNI!! JELI VAM LAKSE ZAUSTAVITI RAT!! GOVNAD JEDNA OD OJROPE!! SALJE TOLIKE NOVCE! KOOOKAAAD IMA!! A ON: DI SI TI GUZICU DIGAAAA!! VASE JE BITI NA ISTOKU HR I HRHB!! STAS TAMO!! NEKO CE TEBE NESTO PITAT! VEC KAD SI DOLI KANDZIJU U RUKE I OKRENU PREMA AFRIKI!!

  • Zbog čega ih zaustavljate,ljude nahranite i organizirano sprovedite do onoga koji ih je i pozvao,do njemačke.Ili ,neka ih na vanjskim granicama zaustavlja njemačka,dosta

  • jadni narod , srce mi puca kad ovo vidim , šta je narod kriv što bježi od rata i jada , di ste moćnici da zaustavite ovu agoniju , Ameriko dosta si zla donjela , ne zatvarajmo oči pred paćnicima ….

    • Nije krivo dite nego ćaća.Neka se vrati i uzme pušku u ruku i izbori se za svoje dite.Tebi nitko ne smeta da upališ auto i u svoju kuću dovedeš isključivo djecu bez žena.I žene vratiti nazad u rat jer su RAVNOPRAVNE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.