EU radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo | Jabuka.tv

EU radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo

Europska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana, jača svoj angažman u regiji te radi na izradi mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

To su danas izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Europska komisija usvojila Paket proširenja.

Kako je rečeno danas na pres-konferenciji u Strazburu, Albanija i Makedonija su ostvarile iskorake i naredak te je donesena odluka da se dadne preporuka Vijeću Europe da otvore pregovore o proširenju s ove dvije države. U Izvješću europskih dužnosnika stoji i to da s vlastima na Kosovu rade na ostvarivanju dajnjeg napretka u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Za Srbiju i Kosovo, Hahn i Mogherini su kazali da EU nastavlja pomagati dijalog između Beograda i Prištine, ali da je uvjet normalizacija odnosa između njih.

Hahn je u vezi politike proširenja za Tursku izrazio žaljenje jer Izvješće pokazuje odstupanje ove države od vladavine prava, na što je Europska komisija ranije upozorila. Međutim, dodao je da nastavjaju suradnju s Turskom i pozdravljaju napore koje je uložila na zbrinjavanju milijuna sirijskih izbjeglica.

Naglasio je da je politika proširenja rigidna, ali da funkcionira, istaknuvši da uvozeo stabilnost, a izvoze nestabilnost. Mogherini je ponovila stav od ranije da je zapadni Balkan bio i da će biti dio budućnosti Europske unijeTo je naš zajednički interes, a ovo je pravi trenutak da se naprave pravi koraci, uz, naravno, kompromise, dodala je.

Zaključila je da su države odgovorne za realizaciju reformi, ne zato što od njih to traži Bruxelles već njihovi građani. U tom je kontekstu poručila da očekuju snažno političko liderstvo, a da će EU nastaviti pružati svoju podršku.

Zadnji paket o proširenju usvojen je u prosincu 2016. Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije Izvješća o napretku, u veljači ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku. Inače je Paketom proširenja obuhvaćeno sedam država – BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

(Fena)


Komentiraj: