EU odlučuje o odgodi Brexita, Johnson prijeti izborima

Europski čelnici danas razmatraju hoće li Velikoj Britaniji dati tromjesečnu odgodu Brexita, a britanski premijer Boris Johnson je najavio da će raspisati izbore do Božića ako se na to odluče.

Britanija se čini bliže nego ikada rješenju svojih 3 i pol godine dugih peripetija oko izlaska iz Europske unije. Johnson je prošli tjedan s Bruxellesom dogovorio sporazum te je u parlamentu dobio rani znak da bi dogovor mogao biti usvojen.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je objavio kako europskim čelnicima predlaže da prihvate odgodu za koju Johnson ističe da ju ne želi, no koju je zakonski morao tražiti.

Europski dužnosnici tvrde kako je najizgledniji scenarij da EU odobri tromjesečnu odgodu, a da će se Britancima omogućiti da izađu i ranije ako usvoje potrebne zakone. Postoji i šansa da će neke EU države poput Francuske zatražiti kraću odgodu, potencijalno dugu samo nekoliko dana ili tjedana.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da bi u slučaju odgode do kraja siječnja bili potrebni izbori u Britaniji koji bi se mogli održati prije Božića.

Johnson je u utorak, nakon što britanski parlament nije podržao da se zakon o primjeni sporazuma koji je dogovorio s Bruxellesom usvoji po ubrzanoj trodnevnoj proceduri, privremeno povukao taj zakon iz parlamentarne procedure.

Vlada je tvrdila da je brza procedura potrebna kako bi se zadovoljio rok idući tjedan, no zastupnici su poručili da im treba više vremena.

Sada je na čelnicima preostalih 27 članica EU-a da odluče o odgodi roka 31. listopada.

Najizgledniji ishod je produljenje do 31. siječnja, kao što je zatražio London, s mogućnošću da Britanija izađe i ranije, ako dovrši svoje pravne procese, kazao je jedan europski diplomat uključen u pregovore o brexitu.

U osnovi, čim Britanci budu spremni, mogu izaći, dodao je.

Ne zna se hoće li Francuska pristati na taj plan. Izvor iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kasno u utorak je rekao kako je Pariz spreman odobriti odgodu od nekoliko dana, no ne i duže. Francuski dužnosnici u srijedu su se držali tog stava, usprkos tome što je Tusk tražio dužu odgodu.

Dodatna odgoda bit će duga nekoliko dana, možda tjedana, no ne do siječnja kao što ljudi govore, to jednostavno nije moguće, rekao je Pieyre-Alexandre Anglade, zastupnik u francuskom parlamentu koji je zadužen za europska pitanja u Macronovoj stranci.

Odgodu mora jednoglasno odobriti svih 27 članica. One su već učinile dva puta, oba puta uz negodovanje Pariza koji je na kraju pristao.

Jedan europski dužnosnik najavio je kako će se čelnici država sastati u 15 sati i 30 minuta kako bi raspravljali o Tuskovoj preporuci i prijedlogu da konsenzus čelnika postigne “pisanom procedurom”. Dužnosnik je istaknuo kako je malo vjerojatno da će u srijedu biti postignut dogovor.

Irski premijer Leo Varadkar, zagovornik tromjesečne odgode, rekao je parlamentu u Dublinu  da među europskim čelnicima nema konsenzusa te da će se možda morati održati izvanredni sastanak na vrhu idući ponedjeljak ako se dogovor ne postigne do petka.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.