EU negira da su zbog pritisaka iz Kine ublažavali izvješće o dezinformacijama

Dužnosnik Europske unije odbacio je navode da je izvješće u kojem se izdvajaju kineski izvori dezinformacija o covidu-19 ublaženo nakon diplomatskih pritisaka Pekinga.

Apsolutno odbijam i osporavam bilo kakve naznake ili tvrdnje da smo u našem izvješću popustili pred bilo kakvim vanjskim pritiskom, rekao je u ponedjeljak EU-ov glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

EU predvodi borbu protiv trenda širenja dezinformacija, istaknuo je Stano, a tim je naporima posvetio i svoje internetske stranice.

U izvješću objavljenom u petak EU-ova grupa za suzbijanje dezinformacije je optužila Rusiju i Kinu, među ostalima, da namjerno šire “priče o zavjerama i dezinformacije” u javnosti 27 članica Unije i drugih susjednih država.

Neki mediji su međutim izvijestili o drugoj verziji izvješća.

U petak je list New York Times, pozivajući se na interne e-mail poruke EU-ove službe za vanjske poslove, ustvrdio da je dio o Kini ublažen nakon prijetnji kineskih diplomata.

Stano je u ponedjeljak rekao da su postojale dvije verzije izvješća jer je jedno bilo bilo interno za dužnosnike EU-a a drugo za vanjsku objavu.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.