EU je spremna dodatno podržati poljoprivredu i ruralni sektor u BiH

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini pozdravili su usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, koji je podržan i od entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta.

“Ovaj plan dodatno će povezati sektore sigurnosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne kontrole i ruralnog razvoja, neophodne za sveukupni održivi ekonomski rast Bosne i Hercegovine. To su i dobre vijesti za poljoprivrednike i proizvođače koji će imati koristi od dosljednijeg i strateškog pristupa u ovom važnom sektoru”, ocijenili su iz Delegacije EU, prenosi Fena.

Usvajanjem strategije, BiH će biti u mogućnosti iskoristiti daljnju podršku EU poljoprivredi i ruralnom razvoju, a nakon što strategiju usvoji i Parlamentarna skupština BiH, otvorit će se vrata za financijsku podršku u okviru IPA-e II (2018 -2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu.

Izrazili su očekivanje da će dokument ekspeditivno biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH jer će to dovesti ne samo do više prihoda za bh. poljoprivrednike, već i više prilika za radna mjesta i ulaganja.

EU je spremna nastaviti raditi sa svim relevantnim akterima da dodatno podržati poljoprivredu i ruralni sektor, koji su od vitalne važnosti za održivi ekonomski i društveni razvoj BiH, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.