EU i ranije upozoravala na propuste u sigurnosti

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa /EASA/ upozoravala je Njemačku zbog spornih pitanja o sigurnosti i prije pada aviona “Germanwings” u kojem je poginulo 150 osoba i to posebno u oblasti nadzora zdravstvenog stanja posade.

Glasnogovornik EASA Dominik Fuda naglasio je da je agencija “ukazivala na više spornih slučajeva”, čime je potvrđeno ranije pisanje američkog dnevnika “Wall street journal”.

“Na osnovu preporuka EASA, Europska komisija je krajem prošle godine pokrenula proces pod nazivom ‘odgovornost Njemačke'”, kaže Fuda. Prema pisanju ” Wall street journala”, dužnosnici EU su isticali da je Njemačka administracija za regulaciju sigurnosti u zraku imala “kronični problem” sa nedostatkom osoblja što je moglo narušiti njihovu sposobnost da vode provjere posade, uključujući i medicinske preglede.

Fuda je naglasio da je Europska komisija, u skladu sa izvještajem EASA, od Njemačke zatražila da uskladi svoje regulative sa odgovarajućim pravilima.”Trenutno je u tijeku odgovor Njemačke i to je dio trajnog sustava nadzora”, kaže Fuda.

Kopilot aviona “Germanwingsa” Andreas Lubic, koji je osumnjičen da je namjerno izazvao pad letjelice u francuskim Alpima 24, ožujka, putem interneta je tragao za informacijama o samoubojstvu i mehanizmu zaključavanja vrata kokpita.

Njemačko tužiteljstvo je priopćilo da je Lubic imao dijagnozu kao suicidalan nekoliko godina prije nego što je postao pilot. Njemački nacionalni avioprevoznik “Lufthansa”, matična kompanija “Germanwingsa”, našla se pod ogromnim pritiskom nakon saznanja da je Lubic obavijestio svoje pretpostavljene da pati od teškog oblika depresije.

“Lufthansa” navodi da je on 2009. godine obavijestio kompaniju o svojoj bolesti nakon prekida letačke obuke.

Liječnici su nedavno utvrdili da nema naznaka namjere da bi Lubic nanio ozlijede sebi ili drugima, ali da je liječen kod neurologa i psihijatara, koji su mu u više navrata određivali bolovanje, uključujući i na dan nesreće. U padu aviona “Germanwings” na liniji iz Barcelone ka Diseldorfu poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: