Dodik i Cvijanović izmišljaju probleme da skrenu pažnju s lopovluka

Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić tvrdi da su predsjednik Republiike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović potpuno obrnuli njegovu tezu o mehanizmu koordinacije u BiH kako bi “izazvali lažni problem u političkom životu i skrenuli pažnju sa pravog problema u Republici Srpskoj – kriminala i lopovluka u njihovom okruženju”.

”Izjave Dodika i Cvijanović da ja želim da preuzmem nadležnost u ovoj oblasti su potpuna zloupotreba teze. Republika Srpska i entiteti uopće nisu bili tema mog prijedloga o jednostavnijem mehanizmu koordinacije. Ja sam govorio isključivo o županijama u Federaciji BiH i potrebi da se Predsjedništvu BiH ili Vijeću ministara BiH omogući da reagiraju zato što svaki od deset županija u FBiH ima mogućnost da, kad god im to padne na pamet, blokiraju europski put BiH”, kaže Ivanić.

On objašnjava da problem entiteta u mehanizmu koordinacije u BiH nikada nije postojao. Drugim riječima, ako Republika Srpska odluči da je protiv neke odluke svi organi to moraju da prihvate i dodaje da Predsjedništvo BiH nikada nije imalo, niti će imati namjeru da donosi odluke suprotne odlukama entiteta, priopćeno je iz PDP-a.

”Ako Dodik i Cvijanović žele Republiku Srpsku da svedu na razinu jedne od županija, to je onda već njihov problem. Oni izmišljaju političke probleme i uvlače Republiku Srpsku u priču koja se nje ne tiče. Međutim, ja im nikada neću dopustiti da Republiku Srpsku i županiju izjednače ”, navodi Ivanić.

Tvrdi da Dodik vrlo dobro zna da on, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema namjeru preuzeti entitetsku nadležnost, već da je predsjedniku i premijerki RS sada ova priča dobrodošla kako se Republika Srpska ne bi bavila temama o “lopovluku i kriminalu njihovih prijatelja”.

”Ako Dodik i Cvijanovićeva zaista toliko brinu o Republici Srpskoj, onda neka se odmah založe da se hitno riješe slučajevi kao što su “Birač”, “Balkan Investment banka”, “Bobar banka”, Robna kuća “Boska”. Neka Dodik javno pozove prijatelje i savjetnike Milu Radišića i Dragana Vučetića da se vrate u Republiku Srpsku, čime će pokazati da poštuju njene institucije”, naglašava Ivanić.

Umjesto konkretnih poteza, kaže Ivanić, Dodik i Cvijanović će u mjesecima koji dolaze izmišljati nepostojeće probleme kako bi skrenuli pažnju sa očiglednog lopovluka i kriminala.

”Ove afere predugo traju. Očigledno je da su Dodik i Cvijanović dužni ljudima koji su umiješani u njih i da Republika Srpska, dok su oni na vlasti, neće uraditi ništa da se bori protiv kriminala i korupcije. Za Republiku Srpsku nema veće štete od one koju su napravili Dodik i njegova ekipa, ali je sad, umjesto da se time bavimo, lakše izmišljati političke priče koje su čista laž”, kaže Mladen Ivanić.

(Fena)

Komentiraj: