Erika, sobni vrijesak – voli zimske uvjete

Erika je jednogodišnja biljka koja naraste od 20 do 30 cm visine.

Spada u porodicu vrijeskova, Eriaceae.

Domovina joj je južna Afrika. Ova erika je vrlo slična divljim vrijeskovima i zato se vrlo često pogrešno naziva vrijeskom. Cvjetovi su joj u obliku zvončića, cvatu vrlo bujno i gusto. Skupljeni su u grozdaste cvatove crvene, ružičaste ili bijele boje.

Cvate od rujna do prosinca. Listovi su joj igličasti, tamnozelene boje. Raste u obliku polugrma s jako razgranatim izbojima. Kao i svi vrijeskovi, erika voli kiselo tlo i vrlo je osjetljiva na vapno. Osjetljiva je na hladnoću pa se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Sadi se u gredicu na razmak od 20 do 25 cm na sunčano ili polusjenovito mjesto.

Korijenova bala treba uvijek biti vlažna, a zalijeva se samo mekanom vodom, najbolje kišnicom. Sadi se ujesen u kombinaciji s ostalim jesenskim nasadima, poput zvjezdana. Lijepo izgleda kao prizemni pokrov stabalcima u posudama te u kombinaciji s patuljastim drvećem i crnogoricom, piše Večernji.hr.

Eriku je nakon cvatnje moguće održati. Stavi se u hladnu prostoriju na temperaturu od 2 do 3 Celzijeva stupnja.

Primjena: za gredice u kombinaciji s patuljastim drvećem, crnogoricom, kao pokrov za stabalca u posudama, za kamenjare, za cvjetne sandučiće na balkonima.

Napomena: najbolja voda za zalijevanje je skupljena kišnica, jer ne sadrži vapno, na koje je vrijesak osobito osjetljiv.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.