Eric George Nelson novi veleposlanik SAD-a u BiH

Američki Senat potvrdio je imenovanje novoga američkog veleposlanika u BiH Erica Georga Nelsona, čime je on i službeno postao novi diplomat koji će u sljedećem mandatu biti na čelu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i tako naslijediti Maureen Cormack.

On je prethodno 28. studenoga jednoglasno potvrđen na sjednici Odbora za vanjsku politiku Senata SAD-a. Nelson je potvrđen u Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote).

Nakon potvrde imenovanja u Senatu Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u State Departmentu nakon čega bi trebao doputovati u Sarajevo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomata obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog tajnika i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog tajništva u sklopu State Departmenta, piše Klix.ba.

On je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jeste integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju ispred ključno potrebnih reformi, istaknuo je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad Američkog veleposlanstva u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta, jer smatraju da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.