Erdogan uvjetuje švedsko pristupanje NATO-u turskim pristupanjem EU-u

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

Tursko pristupanje EU-u zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Odnosi između Ankare i država članica EU-a pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija.

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima Europske unije više od 50 godina, rekao je Erdogan, govoreći uoči polaska na samit NATO-a u Vilniusu.

Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u prošle godine, odustavši od dugogodišnje vojne neutralnosti, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pristupanje Finske u NATO odobreno je u travnju, no Turska i Mađarska još moraju odobriti pristupanje Švedske.

Ankara tvrdi da Švedska nije učinila dovoljno protiv ljudi koje ona smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.