Centar za socijalni rad Široki Brijeg: Prošle godine zabilježene 73 intervencije

Gledajući aktivnost širokobriješkog Centra za socijalni rad u prošloj, 2022. godini, zabilježene su 73 različite intervencije koje su zahtijevale izlazak na teren njihovih djelatnika.

Gledajući aktivnost širokobriješkog Centra za socijalni rad u prošloj, 2022. godini, zabilježene su 73 različite intervencije koje su zahtijevale izlazak na teren njihovih djelatnika.

Intervencije su bile po službenoj dužnosti, po zahtjevu stranaka ili po prijavi drugih ustanova s kojima je ostvarena suradnja, kao što su osnovna i srednja škola, zdravstvena ustanova, policija, tužiteljstvo, sud ili po prijavi samih građana.

Djelatnici su se bavili savjetodavnim radom pa su tako u 2022. godini za 23 obitelji pružene usluge bračnog i obiteljskog savjetovališta u svrhu rješavanja bračne problematike i ostvarivanja najboljeg interesa za maloljetnu djecu, piše Večernji.ba

Evidentirano je 10 brakorazvodnih parnica vođenih na sudu. Te rastave zahtijevale su uključivanje u rad djelatnika Centra zbog rješavanja nekoliko pitanja iznimno važnih za budućnost djece.

Nasilje u obitelji bilo je među problematikama kojima se Centar bavio. U prošloj godini od PU Široki Brijeg zaprimljeno je 11 prijava nasilja u obitelji.

Općinski sud u Širokom Brijegu izrekao je osam zaštitnih mjera za počinitelje nasilja u obitelji u obliku obveznog psihosocijalnog tretmana u mjerodavnoj zdravstvenoj ustanovi – Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Široki Brijeg.

Na traženje različitih ustanova sastavljeno je i dostavljeno 35 socijalnih anamneza. Izdano je 139 različitih potvrda iz područja prava iz socijalne zaštite. Izdano je i 128 potvrda strankama da se ne nalaze na evidenciji osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

Na evidenciji Centra je 15 osoba pod skrbništvom, od kojih je za 13 poslovna sposobnost potpuno oduzeta, a dvjema osobama je djelomično oduzeta.

Izdano je 16 suglasnosti za zastupanje jednom roditelju u slučajevima smrti drugog roditelja radi zastupanja djeteta u ostavinskom postupku vođenom kod notara, javlja Večernji.ba.

U evidenciji Centra nalazi se 180 osoba s poteškoćama u razvoju. Od toga se 11 osoba obrazuje po posebnom nastavnom programu, dok osobe s lakom intelektualnom onesposobljenošću pohađaju redovitu nastavu uz prilagođen program (asistenti u nastavi).

U evidenciji se nalaze i 24 osobe koje su završile obrazovanje po posebnom programu i vode se na Zavodu za zapošljavanje ZHŽ-a te primaju mjesečnu novčanu naknadu zbog nezaposlenosti u iznosu od 120 KM.

Tijekom 2022. godine Centar je primio 20 zahtjeva za potpuno posvojenje djeteta bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi te jedan zahtjev za dostavu podataka o mogućim posvojiteljima. U prošloj godini ni jedno posvojenje nije ostvareno.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.