Erdogan u Sarajevu: “Nemamo skrivenih namjera, samo želimo pomoći”

Erdogan je rekao da je zadovoljan što je nakon tri godine bio u BiH, zahvaljujući Izetbegoviću zbog gostoljubivosti koju mu je pružio.

Imali smo konstruktivne bilateralne i delegacijske razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, kazao je Erdogan.

Kazao je kako će Turska i dalje pružati potporu za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i suverenosti BiH. Izrazio je želju da će predstojeći izbori dovesti do očuvanja mira i stabilnosti, piše Klix.ba.

Nadam se da će izbori u BiH biti prilika za jačanje naših odnosa i da će se održati u skladu s demokratskim standardima, rekao je Erdogan.

Također je komentirao izmjene Izbornog zakona BiH, ističući kako je to unutarnje pitanje BiH koje domaći političari trebaju riješiti.

Imamo dovoljnu volju i želju da povećamo vanjskotrgovinsku razmjenu s BiH. Želja nam je da što prije na snagu stupe svi sporazumi, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je istaknuo da njegova zemlja pruža jaku potporu u smislu infrastrukture kompletnoj regiji i da vjeruje kako će tvrtke iz Turske više raditi na infrastrukturnim projektima u BiH.

Dajemo veliku važnost regionalnim odnosima i nastavljamo s provedbom trostrukih mehanizama između Turske, BiH, Srbije i Hrvatske, rekao je Erdogan.

Rekao je kako æe nastojati da BiH aktivira MAP i da Turska nikada neæe napustiti našu zemlju na putu ka NATO-u.

Nakon pokušaja vojnog udara, želim zahvaliti BiH za potporu koju je pružila Turskoj i mom narodu, kazao je Erdogan.

Dodao je da očekuje kako će napori protiv svih sruktura FETO-a u BiH biti okončani ističući kako je Turska spremna na svaku moguću suradnju.

Nastavit ćemo pružati BiH podršku u svim oblastima. Nemamo skrivene namjere osim namjere prosperiteta, rekao je Erdogan.

Rekao je da bi se izvoz mesa mogao povećati na 15 tisuća tona, što će stvoriti nova radna mjesta, prenosi Klix.ba.

Komentirajući izgradnju autoceste od Sarajeva do Beograda ili modela financiranja, Erdogan je kazao kako je razina više od tri milijarde eura.

Imat ćemo potporu Exim banke jer bez nje ne bismo mogli. Sve građevinske tvrtke koje budu radile doprinijet će. Imat ćemo 15-20 posto investicija, a ostalo će biti kredit Exim banke. Kada ostvarimo infrastrukturu to će biti jedan put mira. Projekt će platiti za sebe, a cijeli Balkan će imati veliku korist i zadovoljstvo, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik također je komentirao mogući atentat na njega.

Zato što sam to čuo, zato sam i došao, a čio sam iz obavještajne službe. Prijetnje nas ne mogu spriječiti na putu kojim smo krenuli, kao i tisuće ljudi koji dolaze iz različitih europskih zemalja, rekao je Erdogan.

Nakon sastanka s Izetbegovićem predsjednik Republike Turske položiti će cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću, a nakon čega će prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije europskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.