Erdogan najavio tursku vojnu operaciju: “Amerikanci nisu pošteni, oni još nisu uklonili teroriste”

Turska će pokrenuti novu vojnu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koji uživaju američku podršku u roku od nekoliko dana, priopćio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u potezu koji će vjerojatno dodatno zategnuti odnose između NATO saveznica Turske i Sjedinjenih Država.

Turska je u posljednjim mjesecima granatirala kurdske položaje s druge strane granice u Siriji, istočno od rijeke Eufrat, i zaprijetila je protjerivanjem sirijske kurdske milicije, poznate kao Jedinice narodne zaštite, ili  YPG.

YPG je glavna komponenta milicija pod kurdskim vodstvom u Siriji koje su protjerale radikalnu grupu Islamska država uz pomoć koalicije pod američkim vodstvom. Ankara smatra borce YPG teroristima zbog njihovih veza s kurdskom pobunom unutar Turske. Američki vojnici su razmješteni uz kurdske borce u sjeveroistočnoj Siriji, djelimično i kako bi spriječili sukobe s Turskom.

Pokrenut ćemo našu operaciju spašavanja istočno od Eufrata od separtističke organizacije za nekoliko dana. Naša meta nisu američki vojnici, to je teroristička organizacija koja je aktivna u regiji, izjavio je Erdogan.

On je pozvao SAD da ne dopuste da “duboka neslaganja” dvije zemlje oko politike prema Siriji ometu buduću suradnju između njih.

Turska je razbješnjenja američkom podrškom snagama pod kurdskim vodstvom. Ankara je u posljednje vrijeme izražavala nezadovoljstvo odgodama provedbe sporazuma postignutog između Washingtona i Ankare koji bi praktično ostavio kurdsku miliciju izvan ključnog sjevernog sirijskog grada Manbija, zapadno od Eufrata.

Oni nisu pošteni, oni još nisu uklonili teroriste (iz Manbija). Stoga, mi ćemo to učiniti, izjavio je Erdogan nakon sastanka ministarstva obrane u Ankari, prenosi Associated Press.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Dje je onaj bosnjacki stolac balidzan?Evo mu sanse da se javi u obrani otadzbine ili ti ga domovine?A joj oni za to nemaju naziv -otadzbina-cetnici,domovina-ustase!Koji je njihov naziv?Eto medjefe stolacki vidis sto ste,kad ni svoj jezik nemate!Evo neka ti ovaj krmak Erdogan kaze kako ce te nazvati?Kad krenes u borbu javi mi da ti dodjem na ispracaj,jer znam.svaki dio svoga rodnoga grada HRVATSKOGA STOCA!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.