EP HZHB i Telemach potpisali ugovor za korištenje niskonaponskih stupova

Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach potpisali su Ugovor o saradnji za korištenje niskonaponskih stupova Elektroprivrede HZHB za izgradnju širokopojasne mreže.

U posljednjih nekoliko mjeseci, navedene kompanije zajedno su analizirale korištenje EP HZHB niskonaponskih stupova od strane Telemach-a, i akviziranih kompanija Monet, Artnet i BHB. Na temelju EU direktiva za omogućavanje bržega razvoja širokopojasne infrastrukture korištenjem infrastrukture treće strane, Elektroprivreda HZHB i Telemach dogovorili su uvjete Ugovora kojima se osigurava kontinuitet koegzistencije i proširenja električne i širokopojasne infrastrukture na postojećoj niskonaponskoj infrastrukturi.

Ugovor predviđa stroge sigurnosne procedure, zajednički nadzor i održavanje mreže. Nova uprava Elektroprivrede HZHB prepoznala je u vrlo ranoj fazi važnost ovoga Ugovora i kako isti može doprinijeti Elektroprivredi HZHB, konkurentnosti telekomunikacijskoga tržišta, kao i građanima BiH.

Kompanija Telemach će EP HZHB platiti 1,18 milijuna KM kao naknadu za korištenje u proteklom periodu, a za buduće korištenje, dogovoreni su uvjeti u skladu s najboljom regionalnom i europskom praksom.

Važan korak u razvoju infrastrukture širokopojasnog interneta u Bosni i Hercegovini

Ilija Bakalar, izvršni direktor Odjela distribucije EP HZHB-a izrazio je vlastito i zadovoljstvo kompletne Uprave zbog partnerstva s Telemachom.

– “Telemach je već jedan od velikih potrošača električne energije, što sada proširujemo na Ugovor korištenju niskonaponskih stupova. Vrlo pažljivo smo analizirali regionalne, kao i EU praksu i regulativu koje se tiču spomenute tematike i želio bih istaći da ovaj Ugovor dodaje novu vrijednost koja garantira učinkovitije i sigurnije korištenje niskonaponskih stupova od strane timova za održavanje obiju kompanija. Ugovor također donosi značajan novi izvor prihoda za EP HZHB, te smo spremni ponuditi iste transparentne uvjete i ugovor svim drugim zainteresiranim operaterima.”, rekao je Bakalar.

Pozitivan signal za strane ulagače

Željko Batistić, generalni direktor kompanije Telemach, izrazio je zahvalnost za stručnost i predanost koju je EP HZHB skupa s timom Telemacha uložila u provođenje ovoga veoma važnoga Ugovora za cijelu zemlju.

– “Ovaj ugovor omogućit će Telemachu da bude brži i učinkovitiji u dodatnom širenju širokopojasne mreže do novih potencijalnih korisnika, pod sličnim uvjetima koji postoje već godinama u zemljama regije. Naši investitori KKR i EBRD-a u nekoliko navrata istaknuli su važnost fer odnosa i transparentnosti, kao i oslanjanje na EU standarde za njihovu veliku investiciju u širokopojasnu infrastrukturu BiH, kao jedne od najvažnijih infrastruktura za brži ekonomski razvoj.

Telemach je već uložio 201 milijun dolara u izgradnju širokopojasne infrastrukture u BiH, što predstavlja najveće ulaganje SAD-a u BiH, i partneri poput EP HZHB-a, pokazuje KKR-u i EBRD-u, kao i široj internacionalnoj investicijskoj zajednici da je BiH dobro mjesto za buduća ulaganja. Telemach skupa sa svojim investitorima KKR-om i EBRD-om, unaprijed se vesele skoroj realizaciji sličnih fer i transparentnih ugovora između svih korisnika niskonaponske infrastrukture i svih distributera električne energije u BiH.”, naveo je Batistić.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Eto, možemo se nadat skorijem dolasku Telemacha na podrucje ŽZH, rušenju cijena monopolističkog HT-a. Nadam se da HT nece praviti probleme u dolasku (naravno, nitko ne očekuje da će HT prostrijeti crveni tepih dobrodoslice Telemachu), ali da ce ispostovat far-play liberalizaciju.
    HT, spremite se za snižavanje cijena.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.