EP HZ Herceg-Bosne ostvarila ogromnu zaradu dok EP BiH grca u problemima

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ostvarila je u 2023. godini veliki rast prihoda kao i dobit od preko 50 milijuna KM.

To je u snažnom kontrastru s godinom ranije kada je poduzeće imalo gubitak od 81 milijun KM, izvještava BiznisInfo.ba. Prošle godine su ukupni prihodi narasli na 465 milijuna maraka sa 421 milijun u 2022. godini.

Ukupni rashodi su, pak, drastično smanjeni, s 502 milijuna na 412,5 milijuna maraka. Nabavna vrijednost prodane robe smanjena je sa 184 na svega 49 milijuna KM.

Stoga je ostvarena dobit od 52,5 milijuna maraka.

S druge strane, Elektroprivreda BiH još nije objavila svoj izvještaj za proteklu godinu. No, BiznisInfo.ba podsjeća da su iz tog poduzeća ranije najavili da u 2023. očekuju gubitak od oko 80 milijuna KM.

Podsjećaju da je glavna razlika između dvije elektroprivreda ta što se EP BiH oslanja u velikoj mjeri na ugalj, odnosno na termoelektrane. S druge strane, EP HZHB nema termoelektrana.

Imenovani novi izvršni direktori u EP HZ HB

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Ne određuje elektroprivreda cujenu struje nego federalna agencija FERK
  Vise mene zanima jeli smanjen gubitak promjenom direktora?

  • Godinu ranije je cijena elektricne energije koja se kupuje na trzistu bila puno visa nego 2023. To je glavni razlog ostvarene dobiti. A cinjenica je da se bivsem smanjila privatna dobit. Ali ima dovoljno pa se ne morate brinuti.

 • Ti dobiješ dividendu
  Znači ti si dioničar EPBiH
  Isto si dionicarEP HZHB
  A nema dividende
  Znači da trebate mjenjati upravu EP HZHB
  Narod nije dioničar, nego pusionicar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.