Engleski sudac šokirao javnost: “Seks muškarca sa suprugom je temeljno ljudsko pravo”

Londonski Sud za zaštitu bavi se odlukama vezanim za osobe koje su mentalno nesposobne samostalno donositi odluke. U tijeku je postupak u kojem je jedna od stranaka žena s poteškoćama pri učenju.

Slučaj je stigao u medije nakon primjedbe suca u postupku, Justicea Haydena, o tome kako je “temeljno ljudsko pravo” svakog muškarca da ima seksualne odnose sa svojom suprugom, piše The Guardian.

Mišljenje suca tražile su socijalne službe budući da je procijenjeno kako 20-godišnjakinja više ne može donositi samostalno odluke, a stanje joj se dodatno pogoršava. Socijalni radnici procijenili su da ona više nema sposobnost procjenjivanja želi li imati spolni odnos sa suprugom ili ne te stoga više ne može dati pristanak slobodnom voljom.

Odvjetnici socijalne službe predložili su da sudac zabrani suprugu stupanje u seksualne odnose s njegovom suprugom kako bi se osiguralo da žena neće biti silovana. Sudac Hayden u ponedjeljak je razmatrao slučaj na predraspravnom ročištu.

Sudac želi detaljno razmotriti slučaj

Muškarac je ponudio obećanje da neće stupati u spolni odnos sa suprugom. Međutim, sudac je poručio da želi detaljno razmotriti cijeli slučaj te saslušati odvjetnike koji zastupaju suprugu i njezina supruga prije donošenja konačne odluke.

Pritom je kazao da se muškarac nalazi u nezavidnoj situaciji jer mu, u slučaju da prekrši obavezu nestupanja u seksualni odnos sa suprugom, prijeti kazna zatvora.

Ne mogu se sjetiti niti jednog očigledno temeljnog ljudskog prava od prava muškarca na seksualne odnose sa suprugom i prava države da nadzire to pravo. Mislim da suprug ima puno pravo da se o tome provede detaljna rasprava, kazao je Hayden.

Slučaj je komentirala i zastupnica laburista Thangam Debbonaire.

Ovakva izjava legitimiza mizoginiju i mržnju prema ženama. Nijedan čovjek u Velikoj Britaniji nema zakonsko pravo da inzistira na seksu. Seks bez pristanka je silovanje, kazala je.

Sudac Hayden naredio je zaštitu privatnih podataka bračnog para, a u narednim mjesecima očekuje se detaljno saslušanje.

(Hina)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.