Energetski obnovljen dijagnostički aneks SKB-a Mostar

U SKB-u Mostar u utorak je održana simbolična ceremonija završetka radova na implementaciji mjera energetske učinkovitosti na Dijagnostičkom aneksu SKB-a Mostar, a koji obuhvaća Klinički zavod za radiologiju, Zavod za laboratorijsku dijagnostiku i Zavod za nuklearnu medicinu.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić izjavio je kako je ovo još jedan u nizu energetski obnovljenih objekata u okviru projekta ”Energetske učinkovitosti za BiH”.

Vlada je ovaj projekt prepoznala kao značajan čimbenik na putu prema europskim integracijama i održivom ekonomkom razvoju BiH. Obnovom Dijagnostičkog aneksa zaokružena je jedna cjelina u SKB-u Mostar, s obzirom na to da su prije nešto više od godinu dana, u okviru istog projekta, obnovljeni Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinika za infektivne bolesti, Ravnateljstvo SKB-a Mostar i Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu, rekao je Nedić.

Foto: Fena

Kako je kazao, završetkom projekta osigurani su bolji uvjeti svakodnevnog korištenja za 620 korisnika ovog objekta.

U obnovu Dijagnostičkog aneksa površine nešto veće od 3.000 kvadratnih metara utrošeno je preko 581.000 KM, a radovi su realizirani s međunarodnim standardima za izvođenje ove vrste radova. Izvedeni su radovi utopljavanja fasadnih zidova, zamijenjene su postojeće fasadne stolarija i bravarija, izvršena djelomična zamjena rasvjetnih tijela te unaprjeđen sustav grijanja i ventilacije. Očekivana ušteda energije nakon obnove iznosi 113.000 kWh godišnje, a očekivano je i smanjene emisije ugljen dioksida od 60 tona godišnje, otkrio je federalni ministar prostornog uređenja.

Foto: Fena

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić izrazio je zadovoljstvo okončanjem radova.

S ovim smo zapravo zaokružili jedan proces koji se provodi nekoliko godina, a ovo nam je peta lokacija koju smo završili u sklopu ovog projekta. Mislim da ne treba govoriti o svim efektima koje bolnica s ovim dobiva, a nemojmo zaboraviti da kroz našu bolnicu svakodnevno procirkulira tisuće i tisuće ljudi, imamo i 2.500 djelatnika, a sve ono što smo ovime dobili na ugođaju i toplini je apsolutno vrlo važno, ističe Kvesić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Milenko Bevanda naglasio je kako je ovo energetski veoma značaj projekt, a koji je jedan od njih devet na prostoru HNŽ-a koji se provode u suradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

Naša bolnica je krucijalna zdravstvena institucija, ne samo za hrvatski narod, nego i za sve one koji žive na ovom prostoru. Svi koji radite ovdje imate obvezu raditi s puno ljubavi, znanja i stručnih vještina kako bi SKB zauzeo mjesto koje mu pripada i da bude rame uz rame s najboljima. I mi u izvršnoj vlasti imamo obvezu skrbiti o bolnici i pomoći u okviru naših mogućnosti, poručio je Bevanda.

Projekt ”Energetske učinkovitosti za BiH” (BEEP i AF BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljena 91 zgrada javne namjene te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika.

(Fena)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.