Eminentni stručnjaci iz cijelog svijeta na tradicionalnom simpoziju u Mostaru

Simpozij iz dječje kirurgije i urologije, na kojemu će osim predavanja eminentni stručnjaci izvesti 14 zahtjevnih operativnih zahvata, počeo je u četvrtak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Ovaj, 17. po redu simpozij organizira se nakon dvije godine pauze, a na njemu će u sljedeća dva dana sudjelovati dječji kirurzi i urolozi iz Njemačke, Engleske, Katra, Švicarske, Austrije, Italije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Albanije, te iz više bh. kliničkih centara.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić kazao je kako se u SKB-u godišnje napravi 600 do 700 operacija u oblasti dječje kirurgije.

Nekada ranije operacijske sale nam nisu bile baš dobre, ali sada su i one i oprema kojom raspolažemo, među najboljima. Svake godine radimo na tisuće operacija, negdje oko 700 iz dječje kirurgije, a samo kroz simpozije iz dječje kirurgije i urologije napravili smo 150 kompliciranih operacija zahvaljujući našim gostima koji su dijelom postali Mostarci i hvala im što već godinama dolaze i uče naše mlade doktore, kazao je Kvesić.

Dodao je kako će se operacije, kao i do sada, video linkom prenositi u amfiteatru Medicinskog fakulteta.

Operacije se prenose toliko živo i direktno kao da ste tu. Ove godine, za ovaj simpozij pripremili smo 15 djece, jedno se prehladilo pa ga nećemo operirati, tako da ćemo ih imati ukupno 14. Današnji dio dobro je prošao i za sada je sve u redu, kazao je Kvesić.

Stručnjak iz područja dječje kirurgije i urologije Darko Kropfl iz Essena naglasio je kako je ovaj simpozij velik i važan događaj.

Ovo je simpozij na koji dolaze doktori koji su svjetski promijenili liječenje ove malformacije kod djece. Za sve nas koji dolazimo ovdje to je fantastična situacija, da možemo s tim ljudima raditi te operacije i učiti, te nositi to znanje u zemlje u kojima djelujemo na liječenju te vrlo česte malformacije kod djece, istaknuo je Kropfl.

Dodaje kako na jedno od 300 porođaja na svijet dolazi takvo dijete, s manje ili više izraženom hipospadijom.

One mogu biti sudbonosno neugodne za nositelje te bolesti i komplicirane operacije koje se ovdje izvode su bile i ostat će vrijednost ovog simpozija, kazao je Kropfl.

Dekan Medicinskog fakulteta SUM-a Ivan Ćavar istaknuo je kako je ovaj fakultet ponosan što može biti suorganizator ovakvog događaja.

Simpozij iz dječje kirurgije i urologije u Mostaru postao je brend SKB-a, ali i Medicinskog fakulteta. Mi surađujemo na svim velikim projektima i jedni bez drugih ne možemo. Drago mi je na ovaj simpozij već dugi niz godina dolaze vrhunski predavači i stručnjaci od kojih se doista ima što naučiti, poručio je Ćavar.

Po njegovim riječima, mostarski simpozij je jedan od najjačih simpozija iz područja dječje kirurgije i urologije u jugoistočnoj Europi, ali i šire.

Iako traje već dugih 17 godina, entuzijazam i radost oko njegove organizacije još uvijek ne splašnjavaju, odnosno na visokoj su razini. Uime Medicinskog fakulteta, ali i u svoje ime, mogu kazati kako će ovaj fakultet uvijek stajati uz Simpozij i uvijek će podržavati ovakve projekte, kazao je Ćavar, prenosi Fena.

Predsjednik Klinike za urologiju SKB-a Mostar Davor Tomić mišljenja je kako će Simpozij dati dobre rezultate i pružiti veliku pomoć u daljnjem radu SKB-a, te liječenju pacijenata.

Organizator Simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Medicinskim fakultetom SUM-a, a događaj boduje Liječnička komora Hercegovačko-neretvanske županije.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.