EMA razmatra sigurnost Pfizerova cjepiva za djecu

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da je započela ocjenu sigurnosti primjene Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv covida-19 za dobnu skupinu od 12 do 15 godina, pošto su proizvođači zatražili odobrenje za tu dob u EU-u i SAD-u.

Za djecu ne postoji još cjepivo protiv covida-19.

Djeca su manje sklona razvijanju teških oblika bolesti i njihovo cijepljenje do sada nije bilo prioritet, ali ona čine značajan dio populacije i također ih treba cijepiti kako bi se zaustavilo širenje bolesti, smatraju stručnjaci.

Europska agencija za lijekove je u ponedjeljak objavila da će njezin Odbor za lijekove za humanu uporabu “provesti ubrzanu ocjenu podataka tvrtke koja prodaje Comirnaty”. Tako se zove cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech.

Ti podaci uključuju rezultate velikog kliničkog ispitivanja koje je u tijeku, a koje obuhvaća adolescente u dobi od 12 godina nadalje, navodi EMA.

EMA će izvijestiti o rezultatima svoje ocjene, koji se očekuju u lipnju, osim ako ne budu potrebne dodatne informacije, navodi agencija sa sjedištem u Amsterdamu.

BioNTech i Pfizer objavili su u petak da su zatražili od EMA-e da proširi odobrenje za korištenje njihova cjepiva u EU-u na dobnu skupinu od 12 do 15 godina, s obzirom na to da je cjepivo za sada odobreno za starije od 16 godina.

Dvije tvrtke zatražile su slično odobrenje početkom travnja i u SAD-u.

Zahtjev se temelji na rezultatima kliničkog ispitivanja treće faze, objavljenima potkraj ožujka, koje je pokazalo da je njihovo cjepivo “100 posto učinkovito” u toj dobnoj skupini i da ga se “općenito dobro podnosi”, prenosi Hina.

Tvrtke namjeravaju zatražiti odobrenje za djecu i u drugim dijelovima svijeta.

(www.jabuka.tv | Foto: AFP)


7 komentara

  • Čuj EMA?Čuj za djecu .Strašno.popušite k…. za to.Sigurno ce reci ok je.Pelcujte dicu pa nek kasnije bude od njih što bude.UŽAS

  • Ma cijepimo se onda više jednom svi pa tko ostane ostane…..nisam teoretičar zavjera ,ali ako je u cijepljenju problem, cijepimo se onda i konačno završimo priču s coronom , mentalno i ekonomski nas sve ovo ubija…dajte ..imam osjećaj koda živim u nekom horor filmu i da kad se probudimo živjet ćemo normalno kao prije ,ali nažalost nije tako..zar ne?

  • Sad će kampanja da necijepljena djeca ugrožavaju javno zdravlje bla bla bla . Ispiranje mozga svakodnevno i stalno dok nas sve ne natjeraju na iglu i djecu naravno koja su ” asimptomatska” pa ” prenose” ” zarazu” koje nikad i nije bilo.

  • Djeca su se uvijek cijepila, cijepili ste se i sami kao mali, sad kukate i placete, a ne znate ni sami zbog cega i kome, sve na temelju kojekakvih fejsbuk platformi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.