Elon Musk predstavio najkontroverzniji model Tesle do sada | Jabuka.tv

Elon Musk predstavio najkontroverzniji model Tesle do sada

Iako je bila najavljivana već mjesecima, premijera novog modela Tesle itekako je iznenadila javnost, ali i brojnu konkurenciju. Ono što je Musk doveo na scenu svijet će teško progutati.

Elon Musk je osobno, nemilosrdnim udarcima, predstavio svoj dosad najkontroverzniji model.

Tesla Cybertruck je stigao i doista izgleda ovako. Mnogi su pomislili kako se radi o nekoj šali i kako će Musk nakon uvoda predstaviti pravi model, a ovaj ostaviti za kulise znanstveno-fantastičnih filmova s početka 1990-ih.

Cybertruck je glavni alat kojim Musk i Tesla žele promijeniti sliku američkih cesta, ali i način razmišljanja američkih vozača. Naime, pick-up modeli su već desetljećima najpopularnija klasa vozila, a primjerice F serija iz Forda je godinama neosvojiva tvrđava. I upravo su korisnici tih vozila najtvrđi orah, konzervativni vozači koji nerijetko ne štede svoje vozilo, ali i zaziru od modernih tehnologija.

I upravo njima se Musk obratio ovim čudom od kamioneta. Naglašen uglasti dizajn trapezoidnih površina ne oskudijeva u veličini. Dugačak je čak 5885 mm, širok čak 227 mm i visok 1905 mm, pa komforom staje uz bok nekim “studio-apartmanima” s naše obale. Prima šest putnika, ali pogled u kabinu ne smijemo vidjeti. Vjerojatno će biti još jednostavnija od prethodnika, ali i dalje s golemim središnjim ekranom. Trenutni volan inspiriran Knight Riderom vjerojatno neće u proizvodnju. A sam start proizvodnje predviđen je za 2021. godinu.

Cybertruck je glavni alat kojim Musk i Tesla žele promijeniti sliku američkih cesta, ali i način razmišljanja američkih vozača

I sada ono najzanimljivije. Top izvedba ima tri elektromotora, pogon na sve kotače i 96 km/h postiže za 2,9 sekundi. Primjera radi, četvrt milje odradi za 10,8 sekundi, baš kao i opaki Challenger Hellcat Redeye. Vozi do 209 km/h. Ok, ali ovdje je bitno da ima autonomiju od čak 800 km, a stajat će 69.900 dolara. I da, može povući do 6350 kg.

Zanimljivo je i da Cybertruck ima monocoque čeličnu osnovu i zračni ovjes, ali i dva metara dug tovarni prostor. Tijekom prezentacije kamionet je ipak pokazao slabost, i to na staklima. Tako je demonstracija prozora “koji se ne mogu razbiti” završila lomom. Hm, ima još mjesta za napredak, rekao je Musk.

Start je osjetno niže. Najjeftinija izvedba sa stražnjim pogonom i 400 km dosega ići će po vrlo konkurentnoj početnoj cijeni od 39.900 dolara. Ako nekog zanima, 96 km/h će postizati za 6,5 sekundi. I konačno, u sredini je dual-motor izvedba s dosegom od 480 km, ubrzanjem od 4,5 sekundi i cijenom od 49.900 dolara, prenosi Index.

I za kraj ponovimo kako je Musk naglasio da će ovaj kamionet biti upravljiv i brz poput Porschea, ali će moći svladati i teške terene.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: