Elon Musk otkrio da boluje od Aspergerovog sindroma

Elon Musk, milijarder, poduzetnik i poslovni čovjek koji stoji iza Tesle i SpaceX-a i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, u američkom je TV showu “Saturday Night Live” (SNL), u kojemu je nastupio kao gost-domaćin otkrio da ima Aspergerov sindrom.

U uvodnom je obraćanju gledateljima 49-godišnji poduzetnik rekao da je prva osoba s Aspergerovim sindromom koja vodi taj show, no kasnije se pokazalo da to nije točno te da je prvi gost-domaćin popularnog showa s ovim sindromom bio kanadski glumac Dan Aykroyd godine 2003. Američki Daily Beast piše da je glumac tada otvoreno progovorio o bolesti.

Vjeruje se da je i Musk u popularnom američkom showu prvi put progovorio o svojem zdravstvenom problemu, no nastup je iskoristio i da prokomentira svoje “trolanje” na Twitteru, a govorio je i o svojoj fasciniranosti kriptovalutom Dogecoin.

Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja i povezan je sa socijalnim poteškoćama. Češće se javlja u osoba muškog spola, a prvi simptomi poremećaja mogu se primijetiti već oko treće godine djetetova života, premda se u većini slučajeva dijagnoza postavlja nešto kasnije, najčešće između pete i devete godine života.

Pojedini stručnjaci predlažu da se osobe s ovim sindromom zapošljavaju na mjestima povezanim s tehnologijom, poduzetništvom ili u ostalim zanimanjima i poslovima za koje su potrebne analitičke vještine, prenosi Hina.

Poslovni magazin Forbes je Muskovo bogatstvo procijenio na 166 milijardi dolara. Veći dio bogatstva je ostvario suvlasništvom u kompaniji Tesla i potpunim vlasništvom nad kompanijom SpaceX.

Nije prvi milijarder koji je vodio show “Saturday Night Live”. Prije njega su se u ovoj ulozi našli bivši američki predsjednik i biznismen Donald Trump, televizijska zvijezda Oprah Winfrey i košarkaš Michael Jordan, a od početka prikazivanja SNL-a sedamdesetih godina emisiju su vodile i ostale slavne ličnosti, poput Adele, Chrisa RockaRinga Starra Willa Ferrella.

Aspergerov sindrom imali su brojni uspješni poduzetnici.

Među velikim umovima koji su bolovali od ovog sindroma su Albert Einstein Isaac Newton. Newton je teško govorio, bio je potpuno zaokupljen svojim radom i nezainteresiran za socijalne kontakte, a Einstein je, navodno kao dječak bio samotnjak koji je do sedme godine života opsesivno ponavljao pojedine rečenice. Znakove Aspergera, po riječima Yishana Wonga, bivšeg kolege i prijatelja Marka Zuckerberga pokazuje i utemeljitelj Facebooka.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.