Elektroprivreda HZ HB: Organizirano tržište donijet će niz pogodnosti BiH, Mostaru, ali i cijeloj regiji

Konferencija, poput ove koju je Elektroprivreda HZ HB, zajedno sa svojim partnerima, organizirala u četvrtak u Mostaru, primjer je događaja koji spaja vrhunske stručnjake, znanstvenike, ali i obične ljude iz cijele regije koji se žele više upoznati s temom slobodnog tržišta električne energije, složili su se naši sugovornici koji ne dolaze iz energetskoga sektora, piše Večernji list BiH.

Poslovni sektor i Vlada

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako je ova konferencija jedna od najznačajnijih u regiji koja podržava suradnju poslovnog sektora, vladinih institucija i omogućava upoznavanje šire javnosti sa značajem energetskoga sektora za cjelokupno gospodarstvo i društveni razvoj.

Kada je riječ o otvaranju burze električne energije u Mostaru, Lasić ističe kako će to imati pozitivne implikacije na razvoj tržišta električne energije u BiH, rast bruto društvenog dohotka, ali i približavanje BiH, regije, grada Mostara i samoga EP HZ HB suvremenim modernim kretanjima u području energetike.

“Ovakav projekt zahtijeva dugotrajne i iscrpne pripreme, ali koristi od sudjelovanja na organiziranom tržištu će zasigurno biti višestruke”, zaključio je Lasić.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ističe kako je ova županija, kao iznimno značajno područje proizvodnje električne energije s brojnim hidroelektranama te vrijednim potencijalima za izgradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao što su sunce i vjetar, iznimno zainteresirana za uspostavljanje organiziranog tržišta električne energije u BiH.

“Pozdravljamo i prijedlog prema kojem bi se sjedište, nadam se, u što skorije vrijeme, uspostavljene burze električne energije nalazilo upravo u Mostaru i našoj županiji. Smatram kako je, zbog razloga koje sam naveo, Mostar prirodno i logično središte te kako će donositelji odluke poduprijeti takvo razmišljanje i upravo Mostar izabrati za sjedište burze”,  kazao je Herceg.

Poticaj nadležnima

Naglasio je i kako održavanje konferencije vidi i kao poticaj nadležnima da što prije donesu odluku o utemeljenju burze kojoj će sjedište biti u Mostaru.

Sličnog je mišljenja i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

“Postoje neke opstrukcije glede burze električne energije u Mostaru, ali nadam se kako će i ova konferencija te sve ostalo što se radi pridonijeti tome da ona što prije zaživi u Mostaru. To je jedan od davnih dogovora i vjerujem kako ti dogovori nisu samo mrtvo slovo na papiru nego da će se uistinu i to vrlo brzo realizirati. Za grad Mostar je to od iznimne važnosti jer tu imamo i najvećeg potrošača električne energije u Bosni i Hercegovini, imamo hidroelektrane na Neretvi, kao i puno nekih pokazatelja koji su važni za energetiku te mislim da nije slučajno za taj projekt odabran baš grad Mostar”, kazao je prvi čovjek grada Mostara.

Silvio Brkić iz Hrvatske burze električne energije naglasio je kako je burza električne energije na razini BiH svakako potrebna.

“Činjenica je da su se nekakve sinergije ostvarile između CROPEX-a i EP HZ HB te Neovisnog operatora sustava BiH u Sarajevu oko načina modela i budućnosti burze električne energije BiH sa sjedištem u Mostaru. Na tom pozitivnom valu i energiji nastavljamo okupljati sve veći broj utjecajnih ljudi BiH i one iz okruženja koji će svojom podrškom dovesti do realizacije tog projekta”, smatra Brkić.

Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, istaknuo je kako se nada da će ova konferencija dati odgovore na veliki broj pitanja glede organizacije burze električne energije u Mostaru, kao i objasniti njezin način trgovanja.

“U svakom slučaju, svako organizirano tržište u Bosni i Hercegovini je prevažno, pa tako i organizirano tržište električne energije”,  zaključio je Šantić.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.