Elektroprivreda BiH: Ako se prihvate zahtjevi rudara, struja će poskupjeti za 15 posto

Elektroprivreda BiH priopćila je da bi podlijeganje ucjenama i pritiscima u vezi s viškom zaposlenih u rudnicima i prihvaćanje zahtjeva Sindikata, značilo samo jedno – udar na potrošače električne energije, posebno domaćinstva.

Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška zaposlenih na socijalno prihvatljiv način, te inzistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u razdoblju dužem od planom predviđenog, put je do neminovnog povećanja cijene električne energije u minimalnom iznosu 15 posto, navode iz Elektroprivrede BiH.

Za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i JP Elektroprivreda BiH, neophodno je pronalaženje dodatnih oko 60 milijuna KM na godišnjoj razini za sve rudnike Koncerna.

Promatrano sa stajališta poslovanja rudnika s kontinuiranim povećanjem gubitaka i neizmirenih obaveza, jedini mogući način osiguranja nedostajućih sredstava jeste povećanje cijene uglja od 25 do 30 posto, koje posljedično vodi do značajnog poskupljenja proizvodnje električne energije iz ovog energenta i dodatnih financijskih izdataka za građane, dodaju iz Elektroprivrede.

Da drugi način iznalaženja sredstava za ispunjavanje zahtjeva Sindikata izuzev poskupljenja električne energije za 15 posto ne postoji, potvrđuju podaci o poslovanju rudnika izdvojeni za prva tri mjeseca ove godine.

Za ovo razdoblje planiran je prihod u iznosu 77,9 milijuna KM, a ostvareno je 63,9 milijuna KM. Ostvareni prihod od prodaje uglja termoelektranama manji je 10 milijuna KM u odnosu na planirani. Za plaće i ostala osobna primanja zaposlenih isplaćeno je 48,3 milijuna KM, što je čak za 43,3 posto više od plana. U ovom razdoblju, rudnici Koncerna poslovali su s gubitkom u iznosu 16,6 milijuna KM i gotovo je identičan povećanju troškova plaća i ostalih osobnih primanja. Ako ovakav trend bude nastavljen, gubitak na kraju godine iznosio bi 67 milijuna KM, a troškovi povećanja plaća cca 58,4 milijuna KM, priopćeno je.

Poskupljenje električne energije do kojeg bi došlo ispunjavanjem zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH, može se izbjeći samo odustajanjem od ucjena i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom svih strana uključenih u restrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora već obaveza BiH u vezi s provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe, naveli su iz ovog poduzeća.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Samo vi dajte otkaz višku kod vas u Elektroprivredi i moći će se smanjiti struja za 20%, ako ne i više. Vas ima viška u tisućama, većina ništa ne radi, po 8h tipkaju po mobitelu i čekaju kraj radnog vremena, a plaće po minimalno 2000KM. Svaki dan se nečiji brat, sestra, muž, žena, dijete….zaposli tu kod vas, nema veze što vam ne treba radne snage (jer je imate viška), ali važno je da svaki dan netko svoga ugura tu, pa do penzije. Da struja poskupi za 50% bilo bi vam malo samo za vaše plaće. Najžalosnije je što i sami vaši ”radnici” to pričaju, kako im je dosadno, ne rade ništa čekaju kraj radnog vremena, a plaća po 3000KM.

    • jbg zato ona min.sigurnosti (inače ratni zločinac) vrbuje one migrante da ostanu ovdje i rade u realnom sektoru, mi ostali koji nismo uhljebi pomalo odlazimo odavde ali sigurno..di koji garib se vrati (nije ni za čega kako bi bio za švabe) al imalo okoprčniji i okretniji odu i ne vrate se nikad…

    • Elekteoprivreda ovim trikom povecanja struje 15% ne rudnicima vec sebi ostvaruje korist a rudnici nece puno imati koristi. Potrebno je osigirati da sva sredstva od poskupljenja struje idu rudnicima i u toj kalkulaciji stepen poskupljenja struje nece biti 15 nego manje od 10%. Srtuja i onako nije poskupila zadnje desetljece a ostali energenti i 100%.

  • Mi u BiH imamo politicara na drzavnim jaslama i svim privilegijama koje su sebi izlasali vise nego drzave sa 40-50 milijuna stanovnika. Tu je problem svega. Tako da ova dubradi sa 5000 km mogu podnijeti sva ova poskupljenja tako sto krpe ove rudnike koji ce svakako propasti jednog dana ali to je glasacka masinerija SDA. Aluminij je propao sa puno manje dugova nego ovi rudnici, zeljeznice BiH itd. Peracina novca i kupovina glasaca. A ovi lopovi to ne osjete. Zato trpe radnici i umirovljenici…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.