Ekonomski analitičar o rastu cijena, evo što možemo očekivati

Novotny smatra da bi se pad cijena dogodio čak i da Vlada nije zamrzavala cijene.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je u emisiji Dnevnik N1 komentirao pad inflacije u odnosu na kolovoz i iznio svoja očekivanja za budućnost.

Govoreći o značajnom smanjenju inflacije koje je Hrvatska doživjela te o opravdanosti panike zbog rasta cijena, Novotny je istaknuo:

Posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj nije bilo značajne inflacije, pa nije čudno da je nagli rast cijena izazvao zabrinutost, što je izazvalo burne reakcije u javnosti. Međutim, ekonomisti znaju da je inflacija slična virusnoj infekciji – dolazi i prolazi. Od devedesetih godina nismo doživjeli značajan rast cijena, ali nakon pandemije, potrošači su željeli više trošiti. Hrvatska je imala snažan porast potrošnje tijekom 2021. i 2022. godine, a kada postoji velika potrošnja, cijene rastu. To smo očekivali, no također smo očekivali i usporavanje rasta cijena.

Novotny smatra da bi se pad cijena dogodio čak i da Vlada nije zamrzavala cijene.

Uvjeren sam da bi do pada došlo u svakom slučaju. Imamo povjerenja u potrošače, oni bi bili racionalni. U svakom slučaju, u cijeloj eurozoni bi došlo do usporavanja. Kad se uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje, to bi se dogodilo automatski. Možemo očekivati daljnje usporavanje jer potrošači pažljivo prate svoje financije i primjećuju da nemaju dovoljno novca, zaključio je Novotny.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.