Ekološka katastrofa u Grudama: Pomor ribe u jezerima i rijekama zbog nedostatka vode

Ovih dana smo dobili nekoliko pritužni od mještana, a posebno ribolovaca na ekološku katastrofu koja se događa u Drinovcima. Nakon dužeg sušnog razdoblja, ali i zbog HE Peć Mlini, jezero Nuga je gotovo potpuno presušilo, a samim time se dogodio i pomor ribe.

– Ovo je prirodna katastrofa već zadnjih 5-6 godina, a nitko ništa ne poduzima i ne odgovara za to. Bilo bi u redu da se ovo objavi, a nas jedno 50 ribolovaca spašava sto se spasiti da, kazao nam je jedan ribolovac.

Najstariji mještani ne pamte da je ikada razina rijeke bila ovako malo. Također, u koritu jezera se pojavilo preko 100 ponora.

Pretpostavlja se da se u jezeru i koritu rijeke nalazilo preko 50 tona ribe. Ribolovci i mještani su jedan dio premjestili u tok Matice iznad jezera, ali kažu nam kako je i Matica ugrožena jer iz Runovića dolazi premalo vode, a ako se ovako nastavi, za par dana će se dogoditi najveća ekološka katastrofa u Hercegovini.

Pitamo se gdje su sada Eko udruge i da li ikoga briga što će se za nekoliko dana dogoditi nezapamćena katastrofa.

(Grude-online.info)


6 komentara

  • Blago nami u Lištici ima svega vode, ribe na pregršt, rakovi nisu pocrkali od zagađenja… Čak san čujo da se Miro kupa na Peralim.

  • Ovo se dešava kad vlast ne vodi brigu o prirodnim resursima, kad narod i vlast dozvole elektroprivredi da sve prirodno uništava, kad nemamo zaposleni stručni kadar, kad je novac bitniji od budućnosti opstanka na ovim prostorima, kao prvo ljudima ali i flori i fauni bez koje bi puno nam bio teži život, isto se dešava i u Mostarskom blatu, ljudska nepogoda

  • Petnes godina prije, na Blatu , decko iz Pologa pere auto sa samponom! Pitala sam jeli to dozvoljeno? Znate odgovor : svi tu peru! Zasto niko od roditelja ne kaze dici dok su mali sta to znaci, u skoli isto, u srednjoj isto, ali i u zivotu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.