Ekološka katastrofa na Mostarskom blatu: Smrad ribe odbija od akumulacije

Posljednjih desetak dana od smrada se ne može pristupiti jezeru, akumulaciji na Mostarskom blatu nedaleko od hercegovačkoga središta, nakon što se dogodio nezabilježeni pomor ribe.

Obale jezera, kako su Večernji list izvijestili čitatelji, prepune su šarana koje je “usmrtio” nepoznati otrov. Zanimljivo je kako na površini vode nema ni jedne pastrve, ribe koja stoljećima nastanjuje područje ovoga privremenoga jezera, koje se stvara tijekom jeseni i zime za vrijeme obilnijih oborina.

O uzrocima pomora ribe, kažu sugovornici, teško je govoriti. Upozoravaju, međutim, kako bi iza ovoga pomora moglo stajati više razloga, od teških metala i kemikalija, do onečišćenja kao posljedice korištenja sredstava zaštite u poljoprivredi.

Oni su zatražili da se cijeli slučaj ispita kako bi se utvrdilo zbog čega se dogodilo trovanje ove riječne ribe. Posebno stoga jer se veliki broj kućanstava u naseljima na Mostarskom blatu opskrbljuje vodom iz bunara koji su povezani s dvjema akumulacijama koje je nedavno izgradio EP Herceg Bosne kako bi priveo vode prema hidrocentrali, navodi Večernjak.

Trovanje, međutim, nije zabilježeno u toku rijeke Lištice, koja stvara najveći dio ove akumulacije. Sugovornici navode kako se radi o velikoj šteti koja se teško može procijeniti i čije će posljedice biti dugotrajne.

(www.jabuka.tv)

 


31 komentar

  • A ‘ta znamo svi do cega/koga je, i isto tako znamo da njih boli neka stvar za to. Mi to znamo, i VIDIMO, i što je najgore, i jedino bitno na kraju krajeva, a to je da ŠUTIMO!!! I TAKO NAM I TREBA MOJ NARODE, KAD SMO OVCE, A VI MISLITE DA STE NEKI KURAC. Žao mi je jako, ali tako je

 • Ocito da je saran tu ubacen s izgradnjom akumulacije.
  Mozda da su mu dali malo i da jede da bi osta.
  U listici i crnasnici ga nema.
  A pastrve sam vidia jucer ondje gdje se uliva ugrovaca u listici, na zaobilaznici. I to love musice. Ispod mupa, ispod mosta.
  Bice da su to kakve mutant- pastrve dok su opstale u tako, kako velite, zagadjenoj vodi.
  Ili su to kakve feal-pastrve, ili hdz-pastrve?
  Placenici-pastrve?
  Bem ti ekologiju.

 • Do pomora ribe vrlo vjerovatno da je došlo zbog prevelikih vrućina u ovo doba godina i zbog možda niske razine vodostaja, nemojte odmah drvlje i kamenje, nekakvi otrovi i kemikalije, svi koji su studirali biologiju i kemiju znaju da do ovakvih stvari može doći i zbog prirodnih procesa razgradnje pojedinog bilja koje luče otrovne supstance, tisuće je razloga a samo prava analiza daje istinu

  • Nema smisla raspravljati s nerazumnim ljudima.
   Moguce i da je otrov, ali kako samo sarani nastradase?
   Pitam ove ekologe, posto je saran stanovnik mirnih voda, a ekolozi to znaju, otkud ga i otkad je u akumulaciji na blatu? Cime se hrani u tek pripravljenom stanistu? Ima li dovoljno hrane? Kakvo staniste mu odgovara? Koje biljke? Temperature? Razina vode? Koliko kisika ima u tako plitkoj i zagrijanoj vodi? Koju razinu podnosi?
   Svima je odgovor hdz i bogdan. Sta je s presalom kad vec kenjate? Silni protesti bili.
   Ili samo solde komentiraju na jabuci?
   Pojedinci bi i da ih zena prevari okrivili hdz. A ne svog nemocnika.

 • Otrovi kemiskog porijekla koje sadrze nervne tvari a mogu biti u zraku zemlji, vodi negativno djeluje na organizam ljudski i biljni svijet ,moze se pronaci u boji i niklu prilikom niklovanja .Feal i nikluje i boji materijale .Zivotinskog porijekla moze biti u Visokoj glavici ovi zagadivac negativno djeluje na metabolizam ljudi ,bolesti crijeva itd..

 • Nije ni voda nije čista za piće metali u njoj u Borku a pije se,pa kanalizacija u rijeku puštena i feal svoj otpad i zato je ovoliko bolesti,tumora i neravnih bolesti demencija.

 • Sve ispitati strucnjake dovesti sa strane oformiti komisiju rezultate javno objaviti i poduzeti sve mjere da se sanira steta odgovorne ako se dokaze da ih ima maksimalno kazniti

 • Stanje s našim vodama i s očuvanjem okoliša je katastrofalno. Krive su vlasti, jer o tome ne vode računa nimalo, kamo li koliko bi trebalo.

 • Elektroprivreda raspisuje natječaj za radno mjesto šarana u akomulaciji HE Mostarsko blato. Broj izvršitelja neograničen. Uviejti: rad u toksičnom okruženj na neodređeno. Topli obrok: boksit na zvizdanu.

 • E sad, kako je hdz bih, bogdan, feal i ostala trujuca klika uspjela pokokati sarane i u proloskom jezeru kod imotskog?
  Eno oni misle da su se sarani vrlo seksali i ostali bez daha, tj.kisika u plicacima gdje im je omiljeno mjesto za razmnozavanje.
  I ko je sad tu lud?

  Molim urednistvo da mi objavi post, ili bas mora svaki komentar bit ko madjarica: red pljuvanja po politici , red fantazija, red zbogom pameti?

 • Odakle šaran u Blatu? Tu nije nikad živio. Krivac je Elektroprivreda. Tko im je dopustio graditi jezero, postoje li dozvole? Je li gradnja ilegalna, ako nije bilo javne rasprave? Hoće li gradnjom jezera doći do ekoloških poremećaja?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.